Kisik zahvaljujući željezu

Zašto je željezo tako važno?

Željezo opskrbljuje majku i dijete sa neophodnim kisikom. Veliki dio željeza se stalno bavi sa prenošenjem kisika iz pluća u krv i sve druge organe, posebno u mozak. Majka svom djetetu tokom trudnoće daje rezerve željeza za prva četiri mjeseca života. Tek nakon toga novorođenće može samo proizvoditi željezo.


Potreba za željezom se u trudnoći u dvostruči, posebno je važno na kraju kada beba snažno raste. Ispravna porcija željeza je dakle optimalna startna pomoć za život.

Pogled u majčinski pasoš daje informacije o opskrbi majke sa željezom. Odlučujuća je vrijednost hemoglobina, znači sastav crvene krvne boje. Ako je ta vrijednost veća od 12g% onda je opskrba željezom dobra. Vrijednost ispod 11g% smatra se kao kritična.

Dobri izvori željeza

Željezo nije odmah željezo. Skriva se u biljnoj kao i životinjskoj hrani. No tijelo može bolje koristiti životinjsko željezo, jer se biljno željezo ne može tako lako preraditi. Iz tog razloga vegetarijanci imaju često probleme sa opskrbom željeza u trudnoći. Postoje načini i putevi kako poboljšati primanje željeza: Vitamin C pomaže organizmu da bolje iskoristi željezo. Tako da je vrlo korisno mješati žitarice bogate željezom sa izvorima vitamina C, kao npr. sa voćem ili voćnim sokom. Iz tog razloga je dodatak limuna u salati tako važan, te i voće u musliju ima svoj smisao.

Međutim postoje i tvari koje blokiraju apsorbciju željeza: Biljna kiselina blokira primanje željeza. Ona se nalazi u crnom čaju, kafi ili crnom vinu.
Mahunarke, zobene pahuljice i meso imaju također puno željeza u sebi. Pored toga i kajsije nose mnogo dobrog željeza.

Priča oko špinata se u međuvremenu malo modificirala. Prije se mislilo da je špinat jako bogat željezom. Danas znamo da je špinat dobar nosioc željeza ali ipak ne u onim količinama kako smo ranije predpostavljali. Sto grama sadrži oko 3-4 mg željeza.

Pojave kod manjka

Ukoliko željezo fali, dolazi do posljedica: Simptomi se kreću od pospanosti i glavobolje preko otežanog spavanja do mučnine. U ekstremnom slučaju dolazi do anemije tj. malokrvnosti.