Meni

Povećanje tjelesne težine

Mnogi sebi postavljaju pitanje, koliko dodatnih kila je dozvoljeno i „normalno“. Ne postoje generalne izjave o tome, jer se svaka trudnoća odvija skroz individualno.

Žena koja je prije trudnoće bila mršava, može se bez razmišljanja malo više udebljati. Ukoliko je BMI (Body Mass Index)* prije trudnoće bio ispod 18,5 preporučuje se povećanje tjelesne težine tokom trudnoće od 12-18 kg. Kod žena sa normalnom tjelesnom težinom (BMI 18,5-24,9) povećanje tjelesne težine bi trebalo biti od 11,5-16 kg. Žene koje su već prije trudnoće imale BMI između 25,0-29,9 trebaju voditi računa da im se tjelesna težina ne povisi previše (ca. 7-11,5 kg).

Nemojte pretjerivati

Ne činite sebi uslugu ako postanete ovisni od vage. Ipak ginekolog kontroliše Vašu težinu prilikom svakog redovnog pregleda i procjeni da li se ona nalazi u poželjnoj visini. U normalnom slučaju se potreba za kalorijama poveća tek od 4. mjeseca trudnoće za oko 250 kcal. No potreba za važnim vitaminima i mineralnim tvarima se od početka povećava. Iz tog razloga trebate voditi računa o ravnomjernoj ishrani tokom čitave trudnoće i još za vrijeme dojenja. Više informacija o povećanim potrebama za  hranjivim tvarima u trudnoći.

Mnoge žene pate u prva tri mjeseca od mučnine i povraćanja, te onda svakako nije moguće značajno povećanje tjelesne težine. Mnoge žene u ovom periodu čak izgube par kila.

Mjesečno povećanje tjelesne težine se u drugoj i trećoj trećini trudnoće (ovisno o početnoj kilaži) kreće između 300 i 500 grama. Neposredno pred porod moguć je pad energetskih potreba, jer je kretanje dosta umanjeno. Ali i ovdje važi: stvarno potrebna količina energije se kod svake trudnice može razlikovati.

Apsolutni tabu tokom trudnoće je dijeta!

Visoka tjelesna težina prije trudnoće ne znači da sada morate smršati, jer ćete tako smanjiti dovod hranjivih tvari za bebu. Osim toga na taj način - slično kao kod pušenja - tokom dijete dospjevaju velike količine štetnih tvari u krvotok i samim tim do Vašeg nerođenog djeteta.

* BMI = Body Mass Index: je odnos tjelesne težine prema tjelesnoj visini Izračunavanje: tjelesna težina (u kg) podjeljena sa tjelesnom visinom na kvadrat (m²). Na primjer: 60kg : (1,60m)²= 23,4 kg/m²  BMI za ženu normalne tjelesne težine iznosi 18,5-24,9 kg/ m²