Korak po korak do stručnjaka u dojenju

Dojenje je prirodni način hranjenja Vašeg djeteta. Kako dijete nauči pravilno disati tako će naučiti i pravilno se postaviti tijekom dojenja. Ukoliko ste nesigurni u dojenju, dogovorite posjet babici iz Vašeg doma zdravlja. Babice su educirane da vam pomognu kod problema s dojenjem. U prvih deset dana nakon rođenja, možete prihvatiti ovu pomoć. Možete ih kontaktirati putem imenika, drugih majki ili vašeg liječnika.

 • Uvijek kada je dijete gladno, stavite ga na prsa, to signalizira vašim grudima da produciraju više mlijeka. Na taj se način može kontrolirati količina mlijeka koja je potrebna.
 • Potražite ugodno i mirno mjesto gdje možete dojiti u miru.
 • Glavica djeteta mora biti položena na prodručju lakta Vaše ruke, a Vaš dlan na bebinu guzu. Slobodnom rukom primite dojku tako da se palac nalazi sa gornje strane a ostali prsti ispod aureole. Prislonite dijete na dojku te obratite pozornost da ne začepite djetetu nos.
 • Važno je pravilno postaviti dijete na prsa. Prislonite djetetova usta na Vašu bradavicu te pričekajte da dijete otvori usta. Obratite pozornost da dijete ne sisa samo na bradavici nego da obuhvati i cijelu aureolu bradavice jer u protivnom dijete neće dovoljno piti, a vi ćete imati bolne bradavice.
 • Dojite dijete iz jedne dojke dok se ne potroši mlijeko. Kako se dojka prazni, povećava se količina masnoća u mlijeku koje su izrazito važne za porast tjelesne težine. Kasnije stavite dijete i na drugu dojku te  pričekajte da sam prestane sisati. Pri sljedećem dojenju počnite dojenje sa tom dojkom. To je dobar način poticanja produkcije mlijeka.
 • Završiti dojenje često je bolno. Postavite prst između dijetetovih usta i bradavice da se olabavi pritisak. Tada ćete dijete lakše maknuti s grudi. Također možete staviti mali prst ruke u djetetova usta da se ono odvoji od dojke.
 • Nemojte se obeshrabriti, i za dojenje treba vremena. Vi i Vaše dijete ste tim i kao svakoj ekipa potrebno Vam je malo vježbe. Dajte sebi i svojem tijelu malo vremena te ostanite mirni. Razgovarajte s patronažnom sestrom ili pedijatrom.
 • Uvijek prislonite bebu kada je gladna. To signalizira Vašim žlijezdama da proizvode više mlijeka. Na taj način će se količina Vašeg mlijeka prilagoditi potrebama djeteta.
 • Tražite udobno i mirno mjesto gdje možete nesmetano dojiti.
 • Glavica Vaše bebe leži u unutrašnjem dijelu Vašeg lakta a ostatak tijela na vašoj donjoj ruci. Vaša ruka obuhvata bebinu guzu. Sa slobodnom rukom uzmite dojku - palac je iznad, a ostali prsti ispod bradavice. Privedite bebu dojki i obratite pažnju da nos ostane Slobodan.
 • Ispravno prislanjanje je posebno važno: Dodirujte nježno usne Vaše bebe sa bradavicom dok se usta ne otvore. Vodite računa da Vaše dijete ne cucla bradavicu - od toga budu nadražene. Usta Vaše bebe bi trebala obuhvatiti većinu Vaše bradavice. Samo na taj način Vaša beba može ispravno dojiti, a Vi izbjegavate nadraživanje bradavica.
 • Pustite dijete uvijek da prvo pije iz jedne dojke do kraja: To je važno, jer na kraju raste udio masnoće u mlijeku. Ovo kalorično mlijeko ne pruža samo važne masne kiseline, već i posebno dobro zasiti Vaše dijete. Nakon toga uvijek stavite i bebu na drugu dojku i dopustite joj da doji dok sama ne prestane. Kod slijedećeg hranjenja onda počnite sa tom dojkom, sa kojom ste zadnje prestali. To je dobro za stvaranje mlijeka.
 • Za prestajanje dojenja najbolje je da stavite prst nježno u usta Vaše bebe. Na taj način se oslobada pritisak i Vi možete skloniti bebu sa dojke bez problema.
 • Nemojte gubiti nadu ako u startu ne uspije dojenje. Vi i Vaša beba ste jedinstven tim. I kao svaki tim možda i Vi trebate malo treninga, dok ne nadođete u najbolju formu. Dajte dakle sebi i Vašem tijelu vremena i ostanite mirni. Rado će Vam Vaša babica pomoći sa savjetima i podržati Vas.