Prva pomoć za Vašu bebu na odmoru

Nemojte zaboraviti prije odmora da izvadite putno osiguranje za cijelu porodicu. Posjeta doktoru u inostranstvu može biti skupa. Nemojte zaboraviti knjižicu vakcinacija.

Opasnost od sunčanih opekotina

Sunčane opekotine nisu za Vašu bebu samo neugodne i bolne, one dodatno povećavaju rizik od oboljenja od raka kože.

Tačno je: "Koža nikad ne zaboravlja"!
Rizik oboljenja od raka kože povećava se znatno kroz česta izlaganja suncu, sunčane opekotine u djetinjstvu i ranoj mladosti. Jedan razlog za to jeste da kod beba i male djece nisu još razvijeni mehanizmi zaštite od sunčanih opekotina.

No, oštećenja kože od sunca počinju znatno prije sunčanih opekotina - rizik od dugotrajnih posljedica i raka kože je već povišen i prije nego što se koža zacrveni.

Ovo možete izbjeći tako što se odgovorno odnosite prema suncu (pogledajte Odnos sa suncem).

Ako ipak dođe do sunčanih opekotina:

Kod blagih opekotina pomažu blage obloge sa hladnom vodom, crni čaj ili jogurt. Kreme i losioni za rashlađivanje kože mogu također ublažiti muke. Nemojte ni slučajno koristiti kreme koje sadrže masti ili ulja! Kod težih slučajeva (prije svega ako dođe do dodatnih simptoma kao što je povraćanje, drhtavica ili povišena temperatura) odvedite Vaše dijete kod ljekara.

Ubodi od insekata

Stavite kriške luka na mjesto uboda ili hladite sa vodom, ledenom vodom ili gelovima protiv alergija. U slučaju da je došlo do uboda u ustima dajte djetetu da cucla kocku leda i odmah potražite ljekara.

Zatvor/opstipacija

Često pomaže par kašikica soka od breskve, kruške ili kajsije. To oslobađa stolicu. U težim slučajevima potražite ljekara. Brinite se o tome da Vaša beba dobiva dovoljno tečnosti.

Putna apoteka

Ovo trebate nositi sa sobom:

  • Toplomjer i čepići
  • Otopina elektrolita protiv proljeva
  • Material za obloge, flasteri, pinceta
  • Gel za dezinfekciju rana/krema kod uboda od insekata i sunčanih opekotina
  • Svi lijekovi koji su inače potrebni Vašoj bebi. U ručni prtljag stavite opremu za hitne slučajeve!