Skip to main content

Tjedni trudnoće:

19. tjedan trudnoće: Mozak bebe se razvija

Veličina bebe u 19. tjednu trudnoće

Vaša beba je sada duga oko 15 centimetara, otprilike koliko i banana. Teška je otprilike jednako kao i banana (oko 200 grama), ili otprilike koliko i pločica čokolade ili čaša jogurta. Dakle, njezina vam težina još uvijek neće stvarati probleme.

Vaša beba se još uvijek može slobodno kretati i trenirati mišiće u 19. tjednu trudnoće, ali to će se promijeniti u sljedećih nekoliko tjedana jer postaje sve veća i teža.

Razvoj bebe

Osjetilni organi vaše bebe sada su toliko dobro razvijeni da jasno reagiraju na tišinu i buku. Ovo je prva faza prilagodbe na život izvan maternice i na vaš osobni ritam.

Mala osoba koja raste u vama već ima veliku potrebu za pažnjom koju dobiva. Reagira na toplinu ruke kada ju stavite na trbuh. Ovo već predstavlja prvu intenzivnu komunikaciju između vas i bebe. Partner, braća i sestre, bliska obitelj ili prijatelji također mogu uspostaviti prvi kontakt na ovaj način.

Beba također jasno čuje glasove u 19. tjednu trudnoće i prepoznaje ih. Pogotovo nakon poroda, mamin glas umirujuće utječe na novorođenče. Tada zajedno s mirisom osjeti da se nalazi u sigurnom i poznatom okruženju.

U 19. tjednu trudnoće razvoj mozga napreduje velikim koracima. Dijelovi mozga koji su odgovorni za percepciju osjetila - poput okusa, mirisa, sluha i vida, kao i dodira - nastavljaju se razvijati u ovoj faz

Kako se buduća mama osjeća u 19. tjednu trudnoće

Vaš trbuh i vaša beba postaju sve veći, a vi sve teži. Međutim, trenutno je djetetova težina najmanji dio. Maternica koja raste, posteljica, zalihe masti i amnionska tekućina igraju presudnu ulogu u vašem trenutnom debljanju.

Vjerojatno se pitate kako ćete se nositi s kilogramima koje ćete dobiti tijekom sljedećih nekoliko mjeseci dok ne rodite. Ne brinite: hormoni trudnoće čine vaše zglobove mekšima, a tetive fleksibilnijima, tako da će vaše tijelo moći podnijeti težinu koju dobijete.

Pomoću našeg osobnog kalkulatora težine tokom trudnoće možete provjeriti je li vaš porast tjelesne težine u preporučenom rasponu.

Uobičajeni znakovi i simptomi

Kao i u svakoj fazi trudnoće, i u 19. tjednu trudnoće sigurno ćete osjetiti znakove ili simptome koje još niste imali. Ovi simptomi mogu biti vrlo različiti i individualni od žene do žene.

Veći apetiti

Zbog hormonskog utjecaja na vaše tijelo, mogli biste imati veći apetit u 19. tjednu trudnoće. Mnoge žene imaju veći apetit noću. Na taj način vaš organizam dobiva hranjive sastojke koji su mu hitno potrebni kako bi se mogao nositi sa sve većim rastom vaše bebe.

Jedite kada god osjetite potrebu za hranom, ali imajte na umu da jedete manje količine i pokušajte izbjegavati nezdravu hranu.

Povećana potreba za mokrenjem

Vjerojatno ste već primijetili da morate češće ići na toalet. Uvijek idite kad osjetite potrebu, jer to pomaže osloboditi mokraćni mjehur od patogena koji bi tamo mogli prouzročiti probleme.

Teške, bolne i natečene noge

Čak i ako niste dugo hodali ili stajali, noge vam mogu biti teške i uzrokovati blagu bol. To je zbog nedovoljnog povratnog protoka u krvožilnom i limfnom sustavu, što je ponekad neizbježno s obzirom na ogroman posao koji vaše srce i krvne žile moraju obaviti tijekom trudnoće. Povratni protok može biti posebno loš ljeti - mnoge trudnice imaju teške noge na visokim temperaturama.

Dakle, noge podignite što je češće moguće. To će osigurati da dovoljno krvi cirkulira venama i da vaš limfni sustav radi kako treba, što će pomoći da se vaša natečena stopala brže vrate u normalu. Kao potpora ovom procesu preporučuje se i masaža stopala. To ublažava napor i pomaže vam da zaspite. Za to možete upotrijebiti i ulja za masažu. Hladna kupka za stopala također je korisna ljeti.

Savjet patronažne sestre

"Navečer istrljajte noge umirujućom kremom ili gelom za hlađenje, a zatim sjednite s podignutim nogama. Dobro je tijekom dana nositi kompresijske čarape, čak i ako nemate proširene vene." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Ubrzani rad metabolizma

Tijekom trudnoće vaš metabolizam radi punom brzinom - isto vrijedi i za ravnotežu elektrolita. Pohrana vode u tkivu, koju uzrokuju hormoni, a također i izmjena plodne vode, od tijela zahtijeva puno. Fetus apsorbira i pretvara dio plodne vode, a krajnji se proizvod vraća u krvotok. Zatim jetra očisti dijelove plodne vode koji sadrže krv i ciklus razmjene se nastavlja. Količina plodne vode raste kako vaša beba raste tijekom cijele trudnoće.

Redovnim unosom tekućina poput mineralne vode i sokova s niskim kiselinama možete osigurati svom tijelu dovoljno tekućine i pomoći svojim organima da rade svoj posao.

Važni savjeti

• Odmarajte noge i držite ih u podignutom položaju što je češće moguće.

• Pobrinite se da unosite dovoljno tekućine koja podržava rad metabolizma.

• Priuštite si masaže stopala kako bi ih opustili.

• Koristite pojas za trudnice (trake za trbuh) za jačanje mišića.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Trening mišića i tetiva

Trake za trbuh mogu vam biti od velike pomoći, jer su djelomično izrađene od elastina, tako da dobro prianjaju oko vašeg trbuha i pružaju dobru potporu trbuhu i leđima. Raspitajte se o tome koje su vježbe najučinkovitije za 19. tjedan i ne zaboravite i dalje trenirati mišiće dna zdjelice.

Kako možete pomoći venama

Ako već imate proširene vene ili imate genetsku predispoziciju za njih ili ako je srčana bolest prisutna u vašoj obitelji, pitajte svog liječnika bi li bilo dobro nositi kompresijske čarape tijekom trudnoće. Te su čarape vrlo elastične i podržavaju povratak krvi. To učinkovito suzbija pojavu proširenih vena. Kada putujete zrakoplovom, kompresijske čarape su obavezne!

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.