Skip to main content

Tjedni trudnoće:

38. tjedan trudnoće: Vrijeme je za posljednje pripreme

Početkom 38. tjedna trudnoće nalazite se u drugom tjednu 10. mjeseca trudnoće. Mnogo se toga već promijenilo u vašem životu. Ali iščekivanje vaše bebe je i uvijek će biti najveća radost.

Veličina bebe u 38. tjednu trudnoće

U 38. tjednu trudnoće dijete je ponovno naraslo centimetar i sada ima oko 49 centimetara. U vizualnom smislu, vaša je beba sada dužine štapića rabarbare. S tjelesnom težinom od oko 3100 grama, već je premašila granicu od 3 kilograma. Obje vrijednosti brzo se približavaju onima koje će novorođenče imati pri rođenju.

Razvoj bebe

Bebina glava se dalje razvija, a opseg je oko 32 centimetra. U preostalom vremenu do rođenja djetetova se pluća pripremaju za odlučujući trenutak prvog udisaja. Uz pomoć majčinog kortizona, koji se sada formira, moguće je da se pluća već uz prvi udah potpuno otvore i ne slijepe. Od tog trenutka vaša beba može samostalno disati i može preživjeti izvan maternice.

U 38. tjednu vaša se beba neće puno kretati. To je djelomično zato što nema puno prostora, ali i zato što se treba odmoriti i pripremiti za porod. Lažni trudovi premjestili su bebu duboko u vašu zdjelicu i trebala je zauzeti položaj rođenja, iako nekolicini beba to baš ne uspijeva i možda će im trebati vanjska pomoć.

Tijekom vaših pregleda u ovoj fazi, vaš liječnik može ultrazvukom, ako je potrebno, utvrditi radi li posteljica još uvijek sve što bi trebala - tj. opskrbljuje li bebu onim što joj treba. U suprotnom, vaš će liječnik možda odlučiti potaknuti porod nakon što razmotri situaciju te procijeni rizike i koristi za vašu bebu i njezin daljnji zdrav razvoj.

Vaš liječnik također može procijeniti vjerojatni datum rođenja. Ako je to uskoro i ako CTG jasno utvrdi da već imate kratke, neredovite kontrakcije, možda je bolje potaknuti porod. To ovisi o djetetovoj situaciji i vitalnim znakovima koji ukazuju na to je li dijete pod velikim stresom. Postoje prirodni, nježni načini izazivanja porođaja na koje će vaša maternica pozitivno reagirati i koji će potaknuti vašu bebu da pomakne glavu dalje u prsten zdjelice kad za to dođe vrijeme.

Kako se buduća mama osjeća u 38. tjednu trudnoće

Sada napetost možete doslovno uhvatiti rukama. Vjerojatno ćete lako postati razdražljivi i nervozni. Zbog trajnih bolova u leđima i trbuhu uzrokovanih pritiskom koji dijete vrši na dno zdjelice, vaši su živci vrlo osjetljivi na kraju trudnoće. Najvjerojatnije vaš partner neće proći drugačije. Mnogi se očevi često osjećaju bespomoćno u ovoj situaciji, pogotovo kod prvog djeteta, jer se ne zna kada će porod početi.

Uobičajeni znakovi i simptomi

Tijelo se priprema za porod

Ako je vaše tijelo spremno za porođaj, vaš sluzni čep sada može popustiti. Takozvani sluzni čep "zatvara" cerviks tijekom trudnoće i osigurava da nikakve bakterije ne mogu prodrijeti u maternicu. Ako sada primijetite pojačan bijeli iscjedak, možda s malom količinom krvi - ovaj se čep sluzi olabavio. Čep može biti proziran, bijele, žućkaste ili smeđe boje, također može biti i prošaran crvenim ili smeđim prugama krvi. U tom je slučaju porođaj obično započinje 24 sata kasnije kontrakcijama vezanim uz rođenje, ali ne mora značiti. Sluzni čep se može pojaviti nekoliko dna pa i čak tjedana prije početka poroda. U ovom trenutku mogu započeti trudovi koji traju nekoliko dana i uključuju nepravilne kontrakcije prije stvarnog rođenja.

Ostali znakovi mogu biti žgaravica, mučnina, proljev i umor - tijelo vas priprema za porod i počinje se "čistiti". Osjećaj umora način je na koji vam tijelo govori da se odmorite i saberete misli.

U 38. tjednu trebali biste slušati svoje tijelo, obratiti pažnju na simptome koje imate i pokušati se opustiti. Uživajte u posljednjih nekoliko dana trudnoće – i veselite se dolasku novog člana u obitelj zajedno sa svojim partnerom.

Savjet patronažne sestre

"Iako vam je sada sve puno teže, pokušajte uživati u ovom vremenu čekajući da dijete dođe. Razmislite o stvarima ili aktivnostima koje su dobre za vas i čine vas sretnim." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Važni savjeti

• Ako imate nepravilne kontrakcije, testirajte ih jesu li prave ili lažne - okupajte se! Prave kontrakcije pojačavaju se u toploj vodi, a lažne kontrakcije postaju slabije.

• Nastavite jesti uravnoteženu prehranu i male obroke unatoč mučnini.

• Pripazite da unosite dovoljno željeza - krv koju izgubite tijekom poroda i poslije poroda znatno će smanjiti razinu željeza u vašem tijelu.

• Ako se osjećate pretjerano ili stalno umorno, obratite se svom liječniku kako bi provjerio razinu željeza.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Što ako se moje dijete ne želi okrenuti?

Nekoj djeci je teško zauzeti položaj za rađanje. Razlozi za to su vrlo različite prirode i kreću se od bolesti ili invalidnosti djeteta do psihološkog preopterećenja buduće majke, što sprečava dijete da se pripremi za porod. U slučaju bolesti ili invaliditeta, rođenje carskim rezom obično je najbolji način da se dijete dovede na svijet. Ali postoji i mogućnost da vaše dijete bez razloga ne odluči se okrenuti u položaj za rođenje. Ako je tako, moderna medicina ima puno metoda i tehnika kako bi se vaša beba okrenula (okretanje bebe obično počinje u 34. tjednu).

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.