Meni

Govor tijela bebe

Bebe možda ne mogu da govore, ali su prilično dobre u izražavanju svojih želja i potreba govorom tijela. Dakle, šta znači kada se beba namršti ili udara nogicama?

Usta

Beba koja se smije ili smiješi: ovaj signal je skoro nemoguće pogrešno protumačiti. Kada se bebe smiješe, one su srećne i zadovoljne. Bebi ne treba poseban razlog da bude sretna. Smijehom ili osmijehom, Vaša beba vam govori: „Odlično se osjećam!“

Kada bebe pucketaju usnicama ili sisaju prstiće, one su najčešće gladne. Međutim, ako su upravo nahranjene i ne pokazuju bilo kakve druge znake gladi, možda se jednostavno sisanjem pokušavaju namjestiti, što je instinktivni refleks za mnoge bebe.

Oči

Kada Vaša beba raširi velike, okrugle oči i gleda u Vas, možda Vam pokušava reći nekoliko stvari: roditelji brzo nauče da li je njihova beba koja je raširila oči obratila pažnju na nešto, sretna, da li se boji ili je nečim zapanjena. Kada su bebine oči male, poluzatvorene, možda im je dosadno ili su umorne.

Podignute obrve signaliziraju da je beba iznenađena. Bore oko očiju i na čelo mogu biti znak da se ne osjećaju dobro.

Kada bebine oči izgledaju malo staklasto, one su u procesu isključivanja i opuštanja i vjerovatno žele mir i tišinu.

Ruke i noge

Bebe koje mnogo mlataraju rukicama i udaraju nogicama rade to iz više razloga. Kako biste pravilno tumačili ove pokrete, važno je posmatrati šta još Vaša beba radi. Ponekad će bebe udarati nogicama i rukicama kako bi privukle pažnju i igrale se. Ako su bebe uzbuđene dok udaraju i izgledaju neuobičajeno nemirno, to može biti znak da im nešto smeta, na primjer gasovi ili kolici. Bebe koje se smiju i vrište dok udaraju rukicama i nogicama jednostavno izražavaju svoju životnu radost!

Govor tijela bebe je jedinstven i ne može se uvijek jasno tumačiti. Međutim, kako roditelji bolje upoznaju svoju bebu, naučit će da pravilno čitaju signale svoje bebe i da razumiju šta im on ili ona pokušavaju reći.