Govor tijela bebe

Djeca možda ne mogu govoriti, ali su vrlo dobra u izražavanju svojih želja i potreba kroz govor tijela. Ali što znači kad se djeca mršte ili lupaju nogama?

Usta

Veselo ili nasmiješeno dijete: ovaj signal nemoguće je pogrešno protumačiti. Kad su bebe nasmijane, sretne su i zadovoljne. Bebe ne trebaju neki posebni razlog da bi bile sretne. Smijehom i osmijehom Vaša beba Vam govori: „Ja sam odlično!“

Kad bebe mljackaju ustima ili sišu prstiće, najvjerojatnije su gladne. Ali ako posljednji obrok nije bio tako davno i ne pokazuju druge znakove gladi, onda se sisanjem pokušavaju smiriti, što je instinktivni refleks kod mnoge djece.

Oči

Kad Vas dijete gleda sa svojim velikim i okruglim očima, možda Vam pokušava poručiti nešto: roditelji vrlo brzo prepoznaju kad ih dijete pozorno sluša, kad je sretno, preplašeno ili zapanjeno. Kad djetetove oči izgledaju male i na pola zatvorene možda mu je dosadno ili je umorno.

Podignute obrve su signal da je dijete iznenađeno. Bore oko očiju ili na čelu mogu biti znak da se ne osjeća dobro.

Kada Vas dijete gleda s velikim „staklenim“ očima, znači da se sprema isključiti i opustiti, jer vjerojatno želi mir i tišinu.

Ruke i noge

Djeca mašu rukama i lupaju nogama iz mnogo razloga. Kako bi dobro protumačili ove pokrete i odgonetnuli što dijete želi, važno je dobro promatrati. Ponekad će djeca lupati nogama jer žele pažnju i žele se igrati.

Ako djeca pri lupanju nogama izgledaju neobično nemirno - to može značiti da ih muče grčevi ili plinovi. Djeca koja se glasno smiju i lupaju nogama su jednostavno sretna i uživaju u životu!

Djetetov govor tijela je jedinstven i ne može se uvijek točno protumačiti. Međutim, kako roditelj upoznaje svoje dijete, polako uči ispravno pročitati signale koje mu dijete šalje i razumjeti što mu pokušava reći.