Skip to main content

Tjedni trudnoće:

27. tjedan trudnoće: Vaša beba razvija osjet okusa

Veličina bebe u 27. tjednu trudnoće

S prosječnom veličinom između 36 i 36,6 centimetara, vaša je beba otprilike velika poput velike tikvice. Sada je teška oko 940 grama, gotovo kilogram, što ju čini gotovo jednako teškom kao pakiranje brašna. Tijekom sljedećih nekoliko tjedana bebina će se težina utrostručiti, a duljina će se znatno povećati, tako da dosegne veličinu koja ju čini spremnom za rođenje i sposobnom za preživljavanje izvan maternice.

Razvoj bebe

U 27. tjednu vaša beba može učiniti više od jednostavnog razlikovanja svjetla od mraka očima: može otvoriti i zatvoriti kapke i neprestano će vježbati ovo otvaranje i zatvaranje od sada do porođaja.

Sada se na jeziku stvaraju prvi okusni pupoljci, što znači da može okusiti okuse u plodnoj vodi koju pije. Okusi koje dobiva ovise o tome što jedete - neki okusi u vašoj hrani dopiru do amnionske tekućine i daju joj prepoznatljiv okus.

Razvoj vida i okusa usko je povezan s razvojem mozga. Njegova je površina prethodno bila ravna, ali prvi se žljebovi sada počinju stvarati u 27. tjednu, koji omogućuju misaone procese i osjetilnu percepciju.

Kako se buduća mama osjeća u 27. tjednu trudnoće

Vaš trbuh raste, a vi ćete se osjećati dobro - iako će vas beba držati budnom jer će biti aktivna i kretati se točno u vrijeme u kojem se želite odmoriti ili naspavati. Također, u maternici je sve manje prostora za vježbanje pokreta, što ćete primijetiti kad beba udara nožicom o trbušni zid. Ti udarci mogu biti bolni, a vi ćete ih osjetiti puno više ako očekujete blizance.

Uobičajeni znakovi i simptomi

Veći apetit

Sada ćete otkriti da imate veći apetit i često žudite za hranom dok vaše tijelo i vaše dijete traže dodatne kalorije i hranjive sastojke koji su im potrebni. Tijekom kupnje pokušajte kupiti zdrave grickalice s niskim udjelom šećera koje ne sadrže prazne kalorije, poput voća, orašastih plodova, jogurta i smoothieja. Važno je pripaziti na svoju težinu - premda je i sasvim uredu pojesti malo nekih slatkiša.

Primjećujete kontrakcije

Nažalost, primijetit ćete da su razdoblja spavanja i odmora i dalje isprekidana. Vaše se tijelo priprema za rođenje, a vi ćete svako malo osjetiti kontrakcije (maternica se steže na otprilike pola minute), pogotovo kad se pokušavate odmoriti. Zapravo je ovo dobra praksa kada se dijete rodi, jer će vam dijete redovito ometati san zahtijevajući hranu ili pažnju. Ove kontrakcije neće vam nanijeti bol, za razliku od kontrakcija koje donose trudove i šire vrat maternice. Žene koje su prethodno imale porođaj osjetit će ove kontrakcije manje nego majke koje su prvi put trudne.

Važni savjeti

• Ako to već niste, počnite razmišljati o tome gdje želite roditi.

• Ako vas muči glad, pobrinite se da jedete što više zdravih grickalice poput voća i povrća.

• Da biste zadovoljili povećane dnevne potrebe za vitaminom C, možete jesti:

1 šalicu jagoda ili

1 kivi ili

1 šalicu kuhane brokule ili

½ crvene paprike

• Jednostavna vježba kako biste si brzo potaknuli energiju: pobrinite se da udobno sjedite, protrljajte ruke nekoliko puta, pokrijte oči rukama i recite sebi: „Osjećam se osvježeno i opušteno.“ Ovo će dobro doći i vama i vašoj bebi.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Odabir rodilišta

Od 27. tjedna počinjete razmišljati o tome gdje želite roditi. Vaš liječnik vam može preporučiti rodilišta u vašem gradu ili u blizini vašeg mjesta. U rodilištu koje ste odabrali, možete provjeriti dopuštaju li pratnju na porodu, koliko rodilja je obično u sobi, je li rodilište „prijatelj djece“ i slično.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.