Koliko sna je potrebno jednoj bebi?

Svako dijete ima svoj individualni san, ritam jela ali i potrebu. Posebno novorođenčad nemaju u prvim sedmicama osjećaj za dan i noć. Nemate velike prilike da utičete na taj ritam.

Roditelji mogu podržavati svoje dijete u tom razvoju, no dijete na kraju odlučuje samo. Neka novorođenčad imaju unutrašnju težnju ka redovnom ritmu. Ta djeca već rano spavaju čitavu noć. Dok druga djeca osjećaju glad ili potrebu za snom u uvijek drugo vrijeme dana i noći. Njima je potrebna roditeljska pomoć kako bi došli do odgovarajućeg ritma za sebe ali i za čitavu porodicu.

Važan je konstantan i miran dnevni san sa redovnim obrocima, vremenom uspavljivanja i drugim aktivnostima kao npr. šetnja ili drugi rituali. Ponavljajući red kao npr. kupanja, jela, čitanja priča za laku noć ili pjevanje pjesmica djeluju smirujuće na bebu. Trebate obratiti pažnju  I na svoje rezerve energije, napunite ih tako što redovno jedete, pijete dovoljno tekućine i po danu se češće odmarate.

U prvim sedmicama života

Čini se kao da Vaša beba u prvim sedmicama spava čitav dan - zapravo je to otprilike ca. 18 sati dnevno, najčešće u razmacima od 4 sata, koja se prekidaju za dojenje, mijenjanje pelena i maženje.

U prvih 4 do 6 mjeseci

U prvih 4 do 6 mjeseci beba uči da razlikuje između dana i noći. Ritam za dan i noć nije urođen, već se unutrašnji sat bebe tek poslije rođenja namješta prema navikama u porodici. Vremenom od kratkih perioda spavanja nastaju duže faze sna. Tako se i produžuju faze u kojima je beba budna.

Sa 6 do 12 mjeseci

Sa 6 do 12 mjeseci većina beba spava po noći oko 11 sati a po danu dva puta po 1-1,5 sati. Spavanje po danu ne bi trebalo da traje duže, jer će dijete inače imati problema sa noćnim snom.

Neki roditelji ne rado bude dijete, jer su mišljenja da mu je taj san potreban. No, kako bi se razvio zdrav ritam spavanja bolje je djecu koja po danu duže spavaju pažljivo probuditi. Radije da dijete po danu bude ne mirno, jer je pospano, nego po noći da bude budno i traži pažnju. Iskoristite dnevne budne faze bebe da se sa njom igrate i maksimalno korisno provedete vrijeme. Najduža budna  faza sa 4 do 5 sati trebala bi biti ona zadnja pred odlazak u krevet za noćni san. To je također bitan faktor za zdravo uspavljivanje i dug san.

U 2. godini života

U 2. godini života djeci je potrebno otprilike 13,0 sati sna dnevno. Ako od toga 11 sati ide na noćni san onda ostaje još jedan san u podne. Neki roditelji počinju uvoditi jedan dnevni san već od 10 mjeseci dok drugi s tim čekaju i do 1,5 godina.

U 3. godini života

Što je dijete starije to mu je manje sna potrebno. U 3. godini djeca spavaju samo otprilike 12 sati. Mnoga djeca se odviknu od dnevnog sna ali neka ga i zadrže sve do vrtića.

Podaci za pojedinačne starosne dobi

Slijedeći podaci su prosječne vrijednosti, jer individualna potreba za snom kod svakog djeteta varira. Odstupanja od 1 do 2 sata plus ili minus nisu nikakav povod za brigu. Neka djeca čak trebaju još manje sna.

Dob Ovoliko sna je Vašem djetetu dnevno potrebno (=24 sata)
Novorođenče 16 do 20 sati
3 sedmice 16 do 18 sati
6 sedmica 15 do 16 sati
4 mjeseca 9 do 12 sati noći & 2 dnevna sna (po 2-3 sata)
6 mjeseci ca. 11 sati noći & 2 dnevna sna (po 1-1,5 sati)