Skip to main content

Tjedni trudnoće:

13. tjedan trudnoće: Individualni razvoj Vašeg djeteta započinje

Uglavnom se vaše tijelo sada prilagodilo hormonalnim promjenama. Simptomi koje ste iskusili u prva tri mjeseca su nestali, a nadamo se da sada možete u potpunosti uživati u trudnoći. Vaša beba sada ima 12 punih tjedana i ušli ste u 13. tjedan, posljednji tjedan prvog tromjesečja.

Veličina bebe u 13. tjednu trudnoće

Vaša beba je sada dugačka između 6 i 7 cm, veličine jednog kivija. Težina može biti oko 20 grama, gotovo kao težina jedne jagode.

Razvoj bebe

13. tjedan trudnoće predstavlja poseban korak u rastu vaše bebe. Dok se dijete sada brzo proteže u dužinu, proporcije se nastavljaju razvijati i prilagođavati. Zbog toga dijete poprima sve više i više ljudskih karakteristika i ubrzo nalikuje novorođenčetu pri rođenju. Lice se i dalje oblikuje i sada dobiva genetski specifične oblike od majke i oca. Tako će iz izgleda bebe biti vidljivo da su naslijedili nešto od vas oboje.

Gušterača sada proizvodi inzulin, hormon koji je ljudskom tijelu potreban za razgradnju šećera.

Kako se buduća mama osjeća u 13. tjednu trudnoće

Vjerujte svojim željama. Sve dok je vaša prehrana uravnotežena, možete pojesti malo i onoga za čime osjetite posebnu želju!

Još uvijek imate dovoljno vremena za razmišljanje i planiranje obiteljskog života. Morate pričekati još 27 do 29 tjedana prije nego što ćete moći svoju bebu držati u naručju. Da je vaša trudnoća knjiga, do sada biste pročitali otprilike trećinu.

Uobičajeni znakovi i simptomi

Vrtlog misli

Puno toga vam sada prolazi kroz glavu i ne možete prestati razmišljati o trudnoći. Željeli biste naučiti iz iskustava žena koje su već majke i dobiti uvid u njihove misli. Nešto drugo s čime se treba nositi su reakcije svih koji znaju za vašu trudnoću, koje će se kretati od razumnijih do manje razumnih komentara, a svi njihovi argumenti i mišljenja utjecat će na vas.

Slušajte što vam govore vaš um i tijelo i redovito odvajajte vrijeme kako biste bili sami sa svojim mislima. Ne zaboravite komunicirati s bebom polaganjem ruke na trbuh - beba to sada može osjetiti i odgovoriti.

Nažalost, još nekoliko tjedana nećete moći osjetiti bebino kretanje. Žene koje očekuju svoje prvo dijete obično počinju osjećati prve pokrete djeteta otprilike od 18. tjedna na dalje.

Simptomi prvih nekoliko tjedana trudnoće popuštaju

Svi ti vanjski utjecaji mogu biti vrlo zabrinjavajući pa je dobro što se osjećate puno bolje, a simptomi prvih nekoliko tjedana trudnoće uglavnom su nestali. No, s vremena na vrijeme još uvijek možete osjetiti lagano povlačenje u trbuhu (jer vam se maternica neprestano povećava, a okrugli ligamenti koji je podupiru, rastežu), a vaše će grudi i dalje biti osjetljive i bolne.

Srećom, postoje jednostavni, nježni načini za ublažavanje ovih simptoma. Jedno od najkorisnijih je osigurati da ste mirni i opušteni. Da biste to postigli, prikladne su vježbe opuštanja poput popularne joge ili ciljanih vježbi za trudnoću. Sada je vrijeme da saznate što vas uravnotežuje i što je dobro za vas osobno.

Važni savjeti

• Zapišite sve informacije koje ste dobili od svojih prijateljica, obitelji ili bilo kog drugog i razvrstajte ih po važnosti.

• Potražite i upišite se u grupu za vježbanje trudnica.

• Alternativno, pronađite tečaj joge za trudnice.

• Učinkovito se zaštitite od infekcija i ozbiljnih bolesti. Vaš imunološki sustav više nije toliko jak jer se mora brinuti o procesima u vašem tijelu, a time i zdravom razvoju vaše bebe.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Detaljna dijagnoza

Tijekom pregleda vaš će liječnik pozorno pratiti veličinu različitih dijelova vaše bebe. Jedan važan dio njihovog razvoja koji se sada može izmjeriti je nešto što se naziva nuhalni nabor, nakupina tekućine (limfe) u potkožnom tkivu nuhalne regije, odnosno na području stražnjeg dijela vrata fetusa. Sljedećih tjedana ta će pukotina potpuno nestati. Količina tekućine u tkivu pokazuje ima li vaša beba povećan rizik za kromosomske abnormalnosti (npr. Downov sindrom) ili urođene srčane mane. Nuhalni nabor se uglavnom mjeri abdominalnim ultrazvukom, rjeđe vaginalnim. Mjerenje je dio redovitog ginekološkog pregleda trudnice, nije bolno i opasno, niti za majku, niti za dijete.

 

Toksini iz vašeg doma, vašeg neposrednog okruženja i šire okoline

Bojenje kose

Sve više i više žena postaje svjesno problema bojanja kose tijekom trudnoće i otrovnih kemikalija u mnogim bojama. Iako mnoge žene smatraju da je bojanje bezopasno, ženska klinika Straubing u Njemačkoj to ne savjetuje zbog velike apsorpcijske sposobnosti vlasišta. Savjetuje se da izbjegavate boje i trajne (minival) u prva tri mjeseca trudnoće jer vlasište vrlo dobro upija štetne otrovne tvari i tako ih krvotokom može prenijeti na bebu. Prirodne boje za kosu dobar su kompromis, a druga je mogućnost bojanje pramenova kose ne bliže od 2 cm od tjemena.

Sredstva za čišćenje u kućanstvu

Najbolje što možete učiniti ako niste sigurni je li sigurno koristiti proizvode za čišćenje koje imate kod kuće jest pitati svog liječnika jer vam on može reći koji sastojci proizvoda za čišćenje u kućanstvu mogu naštetiti embriju ili fetusu. Ako još uvijek niste sigurni, prijeđite na prirodne, organske proizvode za čišćenje (to će dugoročno pomoći vašoj bebi).

Kemikalije

Isto vrijedi i za proizvode koje koristite u vrtu. I ovdje se savjetuje oprez. Definitivno je bolje ne koristiti kemijska sredstva za uništavanje korova. Čak i u svoja četiri zida, ako na primjer obnavljate stan, bolje je kemijske zidne boje i lakove za drvo zamijeniti prirodnim sredstvima poput pčelinjeg voska.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.