Skip to main content

Tjedni trudnoće:

16. tjedan trudnoće: Vaša beba sada reagira na vaš dodir

Veličina bebe u 16. tjednu trudnoće

Vaša je beba sada dugačka između 10,8 i 11,6 centimetara i teška između 80 i 110 grama. Kao i u svakoj fazi trudnoće, njena veličina i težina ovise o genima koji su određeni u trenutku oplodnje.

U 16. tjednu fetus je otprilike velik poput nara, pa biste ga i dalje mogli lako držati na dlanu. Međutim, vaše će dijete rasti i razvijati se sve bržim tempom u vašoj maternici sve dok ne ugleda svjetlo dan

Razvoj bebe

Zglobovi i mišići vaše bebe sada bi trebali biti na pravom mjestu. Njen živčani sustav već je počeo osjećati podražaje iz svoje okoline, na primjer kada stavite ruku na trbuh. Reagirat će krećući se prema vašoj ruci jer je to izvor topline.

Vaša će beba također puno sisati palac, trenirajući svoj vitalni refleks sisanja za vrijeme nakon poroda kada će joj trebati za dobivanje hranjivih sastojaka iz vašeg, majčinog mlijeka.

Ultrazvučni pregledi

Vrijeme je za treći pregled kod vašeg ginekologa i obično se na ovom pregledu ne radi ultrazvuk. Ako liječnik smatra da je ultrazvučni pregled koristan, razgovarat će s vama o tome. Međutim, u većini slučajeva to nije potrebno i tri ultrazvučna pregleda tijekom trudnoće su potpuno dovoljna.

Za detaljnu dijagnozu koristi se i 3D ultrazvuk, koji ste već možda i koristili. Ovaj bolji i jasniji ultrazvuk omogućuje rano otkrivanje ili isključivanje odstupanja od očekivanog razvoja i potencijalnih deformacija djetet

Kako se buduća mama osjeća u 16. tjednu trudnoće

Vaga će vam jasno pokazati da ste se ovog mjeseca još malo udebljali. To je očekivano i potrebno u svakom mjesecu trudnoće.

Međutim i dalje se možete dobro kretati u srednjim mjesecima trudnoće (kao što je 16. tjedan trudnoće). Nakon savjetovanja sa svojim ginekologom, sada možete ponovno putovati.

Uobičajeni znakovi i simptomi

S vremena na vrijeme osjetit ćete rast maternice laganim stezanjem trbuha. Ako se sagnete prema naprijed, jasno možete osjetiti fundus tj. gornju točku maternice, a nalazi se dva poprečna prsta iznad stidne kosti.

Bol u leđima

Sada se mogu javiti i bolovi u donjem dijelu leđa. To je zbog okruglih ligamenata koji podupiru vašu maternicu, a koji su pod velikim pritiskom sad kad je vaša maternica sve veća. Nakon nekog vremena ova će se bol u leđima ublažiti, jer će se ligamenti istegnuti i prilagoditi rastu vaše maternice.

Svrbež trbuha, grudi i bedara

Dijelovi vašeg tijela koji su najviše opterećeni, poput trbuha, grudi i bedara, sada mogu početi svrbjeti dok se koža koja pokriva ta područja isteže. Svrbež se može ublažiti, na primjer, primjenom visokokvalitetnog ulja ili mlijeka za tijelo.

Bolne grudi

Kada su vaše dojke napete i bolne, iz vaših bradavica može iscuriti nekoliko kapi kolostruma (prvi oblik majčinog mlijeka). Ovo je dobar znak jer pokazuje da se vaše grudi pripremaju za dojenje. Kolostrum također pomaže u smanjenju gore spomenutog svrbeža jer sadrži mliječne bjelančevine koje omekšavaju vašu kožu.

Vaš trbuh raste

Sad će biti očito da se vaš trbuh razvija u trudnički trbuh. Hlače i suknje postaju vam sve uže. Za to postoje genijalni umetci koji proširuju pojas bilo kojeg para hlača. Ali ni oni neće dugo pomagati. Vrijeme da svoju garderobu popunite odjećom za trudnice. To se ne odnosi samo na hlače i suknje nego će vam trebati i širi krojevi gornjih dijelova odjeće. Naime, rastućim grudima također treba više prostora unutar majice ili košulje.

Promjene na koži i kosi

Možda ćete primijetiti da vam koža lica na nekim mjestima tamni, što je uzrokovano promjenom razine hormona i vratit će se u normalu nakon što rodite. Vaša kosa također može postati tamnije boje.

Savjet patronažne sestre

"Trebali biste obratiti posebnu pažnju na zaštitu od sunca jer područja na koži koja su tamnija mogu još više potamniti." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Važni savjeti

• Nabavite udobnu odjeću za trudnice.

• Kada putujete automobilom stavite pojas između dojki i ispod trbuha. • Redovito jedite ribu jer to pomaže u održavanju dobre opskrbe jodom.

• Ovo je najbolje vrijeme za opuštajući odmor.

• Utrljajte ulje za tijelo na bolne i napete dijelove.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Putovanje i ljetovanje u inozemstvu

Ako želite otići na odmor prije nego što dijete dođe, najbolje je reći svom liječniku kamo planirate ići i što planirate učiniti kako bi vas mogao savjetovati što je dobra ideja, a što ne. Ako želite letjeti, imajte na umu da neke zrakoplovne tvrtke trebaju liječničku potvrdu prije nego što vas puste na avion. Potvrdu možete dobiti od svog liječnika ili ginekologa.

Zaštita od infekcija ako imate mačke

Ako imate mačke, saznajte koje korake možete poduzeti kako biste smanjili rizike (možda ste o tome već razmišljali). Mačke mogu prenijeti toksoplazmozu, infekciju koja može biti opasna za vas i vaše dijete.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.