Dobre prehrambene navike - potaknite ih odmah!

Obratite posebnu pažnju na ono što vaše dijete jede dok je malo. U ranom djetinjstvu, postavlja se temelj zdravih prehrambenih navika kojih će se vaše dijete pridržavati godinama koje slijede.

Iskoristite priliku da provjerite i svoje prehrambene navike i promijenite ih ukoliko je potrebno! Vi ste kao roditelji važan uzor svom djetetu u njihovom izboru hrane i prehrambenim navikama. Pokušajte uvijek jesti zajedno sa svojim djetetom: bar jedanput dnevno cijela porodica bi se trebala okupiti za stolom. Djeci je potrebno društvo kada jedu, kao i dobri uzori.

U idealnom slučaju, trebali biste vašem djetetu ponuditi širok izbor zdrave hrane. Raznovrsna ishrana sa zdravim sastojcima osigurava uravnotežen unos hranjivih tvari. Čak i ako dijete odbija pojedina jela ispočetka, važno je ih je ponovo opušteno ponuditi. Bilo bi praktično imati sve dijelove obroka na stolu i dozvoliti djetetu da odabere. Pravilo je da se treba pojesti nešto od onoga što se nalazi na stolu, ali da dijete može odabrati šta.  Djeca trebaju i do 10 'eksperimenata' prije nego prihvate novo jelo i pojedu ga sa zadovoljstvom. Tada je vaš voljeni/a zaslužio/la pohvalu.

Objedovanje - zadovoljstvo za djecu i roditelje

Već na kraju prve godine, vaše dijete može naučiti da jede samostalno dok sjedi na svojoj stolici za hranjenje. Hranu koju je lako podići mogu jesti svojim prstićima. Korištenje kašike naučit će polako. Svom djetetu dajte odgovarajući pribor za jelo koji je pogodan za malu djecu, s blago zakrivljenom kašikom i VELIKIM! siperkom jer je pravljenje nereda dio učenja. Možda bi također trebali prekriti i odjeću i pod.

Dajte svom djetetu dovoljno vremena da se igra s hranom. Na početku, hrane će biti svugdje osim u ustima, ali to je potpuno normalno. Budite strpljivi i povremeno pomozite svom djetetu tako što ćete demonstrirati, ohrabrivati i hvaliti. Ako je vašem djetetu dosadilo isprobavanje, pomozite mu ili joj nahranivši ga/je tako da se gladni istraživač osjeti sitim na kraju.