Skip to main content

Tjedni trudnoće:

35. tjedan trudnoće: Imunološki sustav vaše bebe sada radi sam za sebe

U pretposljednjem ste tjednu devetog mjeseca i u trećem tromjesečju. Vrijeme do rođenja vašeg djeteta je sve bliže. Sigurno su svi već jako uzbuđeni i jedva čekaju.

Vaša se beba sada sprema za porod.

Veličina bebe u 35. tjednu trudnoće

Vaš je beba dobila još jedan centimetar u dužinu. U 35. tjednu trudnoće sada ima oko 46 centimetara, što usporedno odgovara veličini dinje. S težinom od oko 2500 grama, napravila je ogroman skok prema porođajnoj težini. Beba će nastaviti stvarati svoje zaštitne rezerve masti sve do rođenja. S tim će se njezina tjelesna težina i dalje povećavati dok ne dosegne oko 3500 grama. Ali te vrijednosti i dimenzije također se moraju promatrati pojedinačno. Koliko će vaše dijete zapravo biti veliko i teško bit će iznenađenje do porođaja. U slučaju blizanaca, iznenađenje je još veće jer se ovdje ne može precizno odrediti dužina i težina oba djeteta.

Razvoj bebe

Iako vaša beba u 35. tjednu može izuzetno dobro koordinirati svoje pokrete, nažalost za to više nema puno prostora. Ono što može učiniti su manje, suptilnije radnje poput dodirivanja nosa, držanja pupkovine i sisanja palca.

U međuvremenu, bebini refleksi i dalje sazrijevaju. Vaše se dijete u maternici okreće prema svakom izvoru svjetlosti koji se pojavi. Refleks sisanja i hvatanja sada je vrlo dobro razvijen. Refleks disanja je prisutan i razvijen, ali moći će se dokazati tek prvim udisajem nakon rođenja.

Probavni organi poput bubrega i jetre već su počeli funkcionirati. Dva bubrega pomažu u detoksikaciji tijela i izlučivanju metaboličkih proizvoda mokraćom. Jetra također ispunjava važan zadatak detoksikacije i u svojim stanicama pohranjuje proteine i vitamine koji nisu potrebni u trenutku apsorpcije. Šećer se u jetri pretvara u glukozu, tj. grožđani šećer i oslobađa u krvotok. Taj je postupak izuzetno važan za djetetovu prehranu izvan maternice. Jetra stvara viskoznu tvar koja se zove žuč i važan je dio ljudskog metabolizma. Žuč se čuva u žučnom mjehuru dok ne zatreba u crijevima, a našoj stolici daje tipičnu boju.

U crijevima vaše bebe počinje se stvarati tvar nazvana mekonij. Ona se obično sastoji od progutane plodne vode, stanica kože, amnionske tekućine, sluzi i lanugo-dlačica, plus viskozna žuč koja supstanci daje konzistenciju. Mekonij je prva nužda vašeg djeteta nakon rođenja ili tijekom poroda.

Imunološki sustav vašeg djeteta već funkcionira neovisno o vašem krvožilnom sustavu. Vaše je dijete od vas dobilo antitijela pomoću kojih je izgradilo vlastiti imunološki sustav zaštite. Tako je novorođenče zaštićeno od uobičajenih utjecaja okoline nakon rođenja. Međutim, imunološki sustav nastavlja se razvijati u sljedećim godinama i treba mu izloženost štetnim utjecajima (bakterijama) kako bi se mogao razvijati i zaštititi malo tijelo. Zbog toga su bebe i djeca posebno podložni patogenima u prvoj godini života. Majčino mlijeko, koje sadrži antitijela, pruža bebi najbolju zaštitu i razvija snažan imunološki sustav. Prvo mlijeko (kolostrum) u prvih nekoliko dana posebno je važno za vašu bebu.

Kao nedonošče, dijete rođeno u 35. tjednu trudnoće imalo bi vrlo dobre šanse da se prilagodi svijetu izvan maternice i nastavi svoj razvoj.

Kako se buduća mama osjeća u 35. tjednu trudnoće

Naporno razdoblje uznapredovale trudnoće postaje sve izazovnije. Kretanje i disanje postaju sve teži i sve se češće pitate: "Koliko još moram čekati?".

Poteškoće s disanjem uzrokovane pritiskom na pluća uskoro će se povući kada se maternica počne spuštati prema dolje, smanjujući pritisak na pluća. Međutim, lažni trudovi zbog kojih će se ovo dogoditi, a koji će uskoro započeti, značit će da osjećate stezanje u trbuhu, a možda i malu mučninu i proljev. Za razliku od pravih trudova, lažne kontrakcije se ne događaju u redovitim razmacima i ne postaju intenzivnije ili bolnije, pa iako na početku možda nećete moći znati jesu li to pravi trudi ili ne, razmak između trudova vam je najbolji pokazatelj.

Uobičajeni znakovi i simptomi

Uz lažne kontrakcije koje ćete postupno primjećivati sve više i više, što će vam barem pomoći da lakše dišete, u 35. tjednu postoji nekoliko simptoma koji mogu trajati tijekom zadnjih tjedana sve dok ne rodite.

Slabost mjehura

Slabost mjehura nuspojava je uzrokovana pritiskom maternice na mjehur. Lažni trudovi uzrokuju pomicanje maternice i vaše bebe prema vašoj maloj zdjelici. To povećava pritisak na mjehur i smanjuje mu volumen. Zbog toga, sada morate češće ići na zahod jer vam se mjehur puno brže puni.

Problemi s cirkulacijom

Problemi s cirkulacijom još su jedan simptom. Ako ležite na leđima, možda na trenutak nećete moći ustati. Pritisak maternice na veliku šuplju venu koja opskrbljuje srce može ograničiti njegov rad. Budući da se u organizam kratko vrijeme pumpa manje kisika i manje krvi, može doći do problema s cirkulacijom. Ovo se privremeno stanje manifestira kao vrtoglavica i mučnina. Liječnici ovaj simptom nazivaju "sindrom šuplje vene". U tim situacijama trebali biste promijeniti položaj spavanja i što više se odmoriti. Iz tog razloga od 31. tjedna trudnoće preporučuje se spavanje na boku. Ako se odlučite ležati i spavati na leđima, pobrinite se da je gornji dio tijela blago podignut.

Važni savjeti

• Koristite ulje za masažu međice i redovito masirajte područje između rodnice i anusa kako bi bilo rastezljivije i spremnije za porod!

• Jeste li sve pripremili? Još uvijek ima vremena za kupnju posljednjih nekoliko bodija koji su vam potrebni i dovršite sve ostalo što ste planirali.

• Napravite popis želja za to kako želite da porod prođe. Razgovarajte s partnerom o tome - izuzetno će vam pomoći ako on tijekom ovog jedinstvenog iskustva točno zna što želite, i što je još važnije, što ne želite.

• Ako imate vremena i osjećate potrebu za kuhanjem, kuhajte što više možete. Podijelite hranu na manje dijelove i zamrznite - tijekom prvih nekoliko tjedana nakon poroda bit ćete zahvalni na jelima koje ste skuhali.

• Ako patite od otečenih nogu, pokušajte navečer izbjegavati mliječne proizvode. Oni poboljšavaju nakupljanje vode u tkivu.

Savjet patronažne sestre

„Nemojte koristite mahunarke, kupus, luk ili druge sastojke koji mogu uzrokovati nadutost. Kasnije kada dođe vrijeme ćete saznati reagira li vaša beba na nadutost ili ne, pa je najbolje izbjegavati rizik u prvih nekoliko dana.“ Dorothee Kutz, patronažna sestra

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Alternativni načini pripreme za porod

Kao i masaža međice, postoje i drugi načini pripreme za porod koji mogu malo olakšati kada za to dođe vrijeme. Jednostavna stvar koju od sada možete učiniti je piti čaj od lista maline koji će vaš porođajni kanal učiniti mekšim i gipkijim.

Svakodnevni unos lanenih sjemenki (na primjer, možete ih staviti u musli) također čini sluznicu u tijelu rastezljivijom i fleksibilnijom - ali pripazite da pijete puno tekućine nakon što jedete lanene sjemenke jer može dovesti do zatvora.

Akupunktura nije korisna samo za liječenje različitih simptoma tijekom trudnoće: ova orijentalna terapija korisna je i prilikom pripreme za porod. Otprilike četiri tjedna prije termina, mogu se iglicama stimulirati određene točke u tijelu kako bi proces porođaja tekao glatko i brže. Mnogo žena smatra da je to od velike pomoći, zato, raspitajte se i o ovoj mogućnosti.

Savjet patronažne sestre

„Vaše zdravstveno osiguranje nažalost neće pokriti ovu "pripremnu akupunkturu". Ako si možete priuštiti, prepustite se ovom tretmanu - djeluje okrepljujuće, što će vam u velikoj mjeri pomoći u ovoj fazi trudnoće. Osjećat ćete se jače dok se pripremate za porod, a poslije ćete se brže oporaviti, jer vaše tijelo ne mora iskoristiti puno svojih rezervi.“ Dorothee Kutz, patronažna sestra,

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.