Savjeti za spavanje Vaše bebe

Nije lako imati miran san pred kraj trudnoće, međutim miran san je gotovo nemoguć u prvoj godini bebinog života. To je normalno! U prvim mjesecima života bebe trebaju hranu i noću i oglašavaju se u skladu sa tim.

Međutim, ne treba zaboraviti i na vlastite potrebe! Trebate snagu za dnevne napore i da možete sa svojim djetetom provesti aktivan i naporan dan.

Aktivnosti po danu stvaraju mirnu noć

Bebe žele da se zabavljaju u toku dana. Žele jesti, gledati, privlačiti stvari, slušati, hodati i igrati se. Kada Vaše dijete ne prikazuje želju za dalji rad, okreće glavu, zijeva i trlja oči, napravite pauzu. To ne mora biti spavanje, često je dovoljno napraviti kratku mirnu pauzu, u kojoj će se beba maziti i drijemati.

Mnogim bebama starijim od 6 mjeseci dovoljna su dva dnevna spavanja od 90 minuta – prije i poslijepodne. Djeca starija od 1 godine se zadovoljavaju sa jednim jednosatnim spavanjem u podne.

Ne zamjenjujte noć i dan

Ako se Vaše dijete  javlja noću, pokušajte ostati mirni. Napravite  prigušeno svjetlo i izbjegavajte glasne zvukove. Nemojte odmah podići bebu iz kreveta, ali pjevušite poznatu pjesmicu ili govorite umirujućim glasom.

Nakon šest mjeseci, mnogim bebama nije potreban redovan noćni obrok. Pokušajte odgonetnuti da li Vaša beba uzima noćni obrok zato što je stvarno gladna, ili koristi grudi ili flašicu samo za uspavljivanje. Ukoliko je stvarno gladna, provjerite da li beba dobija dovoljno veliki obrok za večeru. U suprotnom, možete pomjeriti vačeru za malo kasnije.

Rutine i rituali

Kako bi našli odgovarajći ritam spavanja, prije svega morate razvijati zdravi ritual dana. To uključuje i redovne obroke prema dobi Vašeg djeteta. Sa redovnim večerama možete početi već od prvih mjeseci. Ovako možete pomoći Vašoj bebi da razvije pravilan ritam dan-noć.

Ritual pred spavanje će pomoći Vašem djetetu da se pripremi za svoj san. Odlazak na spavanje u isto vrijeme i uvijek isti večernji program najbolje pomažu za uspavljivanje. Veliku vrevu, buku i slične aktivnosti radite u ranim posljepodnevnim satima. Večer možete provesi uz slikovnicu, igru sa prstima ili maženje na kauču. Nakon toga se ide u kupaonicu na pranje zuba i odlazak u krevet. Provedite nekoliko minuta uz krevet, pjevajući pjesmicu, pričajući priču za laku noć i ne zaboravite poljubac za laku noć.

Dajte svojoj bebi stalno mjesto za spavanje. Pedijatri preporučuju da od rođenja dječiji krevetić bude u blizini kreveta roditelja. To omogućuje bebi, da kada se probudi u noći, prepozna okolinu i tako bez pomoći roditelja ponovno utone u san.