Carski rez

Carskim rezom fetus se vadi iz majčine utrobe kirurškim putem (abdominalnim rezom). Postoji razlika između primarnog i sekundarnog carskog reza. Primarni carski rez se unaprijed planira i izvodi prije početka trudova. Sekundarni carski rez se odvija nakon što je porođaj već započeo. Obično uključuje komplikacije koje nastaju tijekom prirodnog porođaja, što dovodi do toga da se porođaj ne može provesti bez rizika.

Tijekom carskog reza dijete ne prolazi prirodnim porođajnim kanalom i tako ne dolazi u kontakt s vaginalnom florom majke. Istraživanja su pokazala da se crijevna flora djece rođene carskim rezom razlikuje od one rođenih prirodnim (vaginalnim) porodom.

Dojenje je najbolji način prehrane i za bebe rođene carskim rezom, jer majčino mlijeko sadrži vrijedne komponente poput probiotika i prebiotika. Ako ne dojite, preporučujemo Vam da konzultirate svoju kliniku ili pedijatra kako biste otkrili koja je formula za dojenčad prikladna za vaše dijete. Crijevna flora djece rođene carskim rezom koja nisu dojena mogu imati koristi od korištenja formula za dojenčad s prebioticima i probioticima.