Omega-3 i omega-6 masne kiseline

Zbog toga što ih tijelo ne može samo proizvesti, ljudi određene esencijalne masne kiseline moraju unositi posebno kroz svoju prehranu. Linolenska kiselina (omega-6 masna kiselina) i alfa-linolenska kiselina (ALA, omega-3 masna kiselina) pripadaju tim masnim kiselinama. Laneno ulje i uljana repica bogati su ALA. Omega-3 je također sadržan u algama i masnim ribama kao što su losos i jegulja, ali u obliku dokozaheksaenske kiseline (DHA) i eikosapentaenske kiseline (EPA). Linolenska kiselina i alfa-linolenska kiselina služe kao preliminarni stadiji za sintezu dugolančanih višestruko nezasićenih masnih kiselina, poput arahidonske kiseline (ARA) i DHA (vidi također LCP). Ljudi mogu sami proizvoditi DHA ili ARA iz preliminarnih izvora. Dojenčad nisu dovoljno sposobna proizvesti dostatne količine DHA i ARA. Omega-3 masne kiseline važne su za razvoj mozga i živčanih stanica, a samim tim i za zdrav rast. Zato mnoge formule za novorođenčad sadrže LCP.

Dojena djeca dobivaju LCP iz majčinog mlijeka.