Banana iz kostarikanske džungle

Organski i fer

Tradicionalna i ukusna sorta banana "Gros Michel" raste u optimalnim uvjetima u džunglama Kostarike. Vrlo je bogatog okusa, ima savršen sadržaj šećera u dječjoj hrani i nikad se ne uzgaja na ogromnim plantažama. Autohtono stanovništvo uzgaja ovu sortu banana tradicionalnim metodama, štiteći jedinstvenu biološku raznolikost gorskih džungla.

HiPP ima dugoročne ugovore s lokalnim proizvođačima. Oko 1.000 malih vlasnika može se osloniti na zagarantiranu prodaju i fer cijene. HiPP zaposlenik radi na licu mjesta, kako bi osigurao izvanrednu kvalitetu proizvoda koji HiPP-u trebaju za svoju vrhunsku dječju hranu. Tijekom dva desetljeća razvio se odnos dubokog međusobnog povjerenja između ove osobe i obitelji malih vlasnika. Njemački proizvođač dječje hrane na ovaj je način preuzeo veliku društvenu odgovornost za te ljude i oni su sada sposobni zaraditi za život, nešto što je u prošlosti često bilo gotovo nemoguće.

Prije svega, žene su pokretač projekta banana od kojeg izravno ili neizravno profitira više od 10.000 ljudi u regiji. Osim društvenih koristi, ovo donosi i ekološke prednosti: nasuprot tome, uz uzgoj plantaža, biljke banana ovdje rastu pojedinačno i udaljene jedna od druge. Ako je jedna biljka bolesna ili zaražena gljivicama, ona se može ukloniti kako bi se spriječilo širenje. Za razliku od konvencionalnih metoda uzgoja, ne koriste se pesticidi ili kemikalije za kontrolu. Tako se čuva prirodno stanište ljudi, biljaka i životinja čuva, te biološka raznolikost.