Suhi vrtovi

Suhi vrtovi su idealna staništa za ugrožene insekte poput divljih pčela, bumbara, leptira i kukaca. Međutim, gmazovi također vole suhe vrtove.


Bumbare oprašuju mnoge biljke i stoga su vrlo važne za prirodu. Traže sklonište u rupama, mišjim rupama, gnijezdima, vrtovima ili livadama. Pripadaju obitelji pčela, ali imaju puno veće tijelo i puno više dlaka. U svijetu postoji 400 do 500 različitih vrsta. Unatoč tolikom broju različitih vrsta, najpoznatiji u Njemačkoj su bumbari sa smeđim repom, bumbari sa crvenim repom i bumbari češljaši.


S obzirom na to da su bumbarova krila zapravo premala za njihovo tijelo, oni mogu letjeti samo zato što ih nosi vjetar.Pješčani gušteri mogu narasti do 25 cm.


Kako bi se pješčani gušteri osjećali ugodno, potrebno im je mnogo, mnogo skrovišta: na primjer ispod hrpe pijeska ili drva, ruševina ili grmlja. Također im je važno da ima nekoliko grmova, grmova ili sličnog, jer vole gola mjesta. Osim toga, imaju sjajan trik: u slučaju opasnosti pješčani gušteri mogu odbaciti stražnji dio repa kao distrakciju.Sljepić zapravo izgleda kao zmija, ali zapravo je gušter bez nogu. Više vole biti u vrtovima, šumama, hrpama drva ili komposta. Omiljena hrana su im insekti, pauci, gliste i puževi.


Znanstveni naziv sporog crva je Angius fragilis, "krhka zmija", što vjerojatno proizlazi iz njihove sposobnosti da odbace dio repa kada su u opasnosti.