Mrtvo drvo


Mrtvo drvo se definira kao staro, bolesno ili mrtvo stablo, ali i slomljene grane ili korijenje posječenih stabala. Sve ovo zvuči kao nešto loše, ali zapravo je nešto jako dobro, jer mrtvo drvo brzo postaje mjesto rođenja novog života: pruža utočište mnogim životinjama poput malih sisavaca ili vodozemaca. Na primjer, sivi puhovi mogu se gnijezditi u rupama ili šupljinama unutar starog debla, divlje pčele mogu napraviti tunele u šumi, a mnogi drugi kukci žive u mrtvom drvu i koriste ga kao hranu. Mrtvo drvo također predstavlja odlično stanište za razne mahovine, lišajeve i gljive.

Za više informacija o mrtvom drvu posjetite web stranice lokalnih udruga za očuvanje prirode.


Otprilike 20% šumskih biljaka i životinja živi izravno ili neizravno od mrtvog drveta – uključujući gljive, lišajeve, mahovine, paprati, kukce, gmazove, ptice pa čak i sisavce.Sivi puhovi imaju ljepljiva stopala koja im omogućuju da se penju po okomitim površinama.


Sivi puhovi pripadaju obitelji puhova. Engleski naziv vrste potječe od francuskog dormeuse, što znači spavač. Dobio je ovo ime jer puhovi spavaju zimski san oko 7 mjeseci – od sredine rujna do sredine svibnja – obično u jazbini u zemlji. U ljetnim mjesecima sivi puhovi rijetko se nalaze na tlu, jer u to vrijeme radije žive na drveću. Njihovi čupavi repovi pomažu im u održavanju ravnoteže tijekom penjanja. Sivi puhovi obožavaju jesti plodove bukve, ali i sve vrste pupova, mladica i listova. Ovi mali glodavci aktivni su noću, zbog čega su im osjetila mirisa, dodira i sluha posebno dobra.