Hoteli za insekte

Hoteli za kukce pružaju odlično utočište tijekom zime ili za gniježđenje. Obično se sastoje od različitih dijelova izrađenih od različitih materijala kako bi se svidjeli velikom broju vrsta kukaca.

Budući da oko 80 posto divljih biljaka i više od 150 važnih usjeva ovisi o oprašivanju kukcima, ova su skloništa od ključne važnosti. Ovo su neke od vrsta koje bi voljele živjeti u takvom hotelu za kukce:


Leptir poput leptira Danje paunče voli boraviti na proplancima šuma, livadama, parkovima ili vrtovima. Leptiri se hrane nektarom i prezrelim voćem. Kako bi došli do nektara, veselo lete s cvijeta na cvijet i pritom ih oprašuju. Na taj način pomažu u rastu novih cvjetova.


Većina leptira vrste Danje paunče preživi samo jednu zimu.Bubamare mogu preletjeti nekoliko kilometara odjednom.


Bubamara voli boraviti u šumama, livadama, močvarama, gorskim staništima, parkovima i vrtovima. Diljem svijeta postoji ne manje od 4.000 različitih vrsta, neke su žute, neke crvene, a neke crne. Kada spavaju zimski san, bubamare se približavaju jednoj drugoj kako bi se zagrijale. Bubamare su prirodni neprijatelji nebrojenog broja štetnika poput lisnih uši, što ih čini ključnima za našu cvjetnicu.Uholoža je aktivan noću - danju se odmara u pukotinama zidova ili kori drveća. Ali ne brinite: suprotno svom nazivu, ne uvlači nam se u uši. Njegovo ime dolazi od činjenice da se nekad drobio i koristio za liječenje infekcija uha. I da, klještac također doprinosi prirodnoj kontroli štetnika.


Mužjaci koriste pincete koje im vire iz trbuha kako bi impresionirali ženke (to je dio njihovog ponašanja pri parenju).Trčci nalaze se na svim kontinentima - osim na Antarktiku.


Trčak je vrlo važan za poljoprivredu i hrani se puževima i lisnim ušima, na primjer. Luta po livadama i poljima uglavnom noću. Postoji nekoliko vrsta trčaka - ali nažalost, mnogi od njih su na crvenom popisu ugroženih insekata.

Kako sami napraviti hotel za insekte:

Prirodni materijal: trska, sijeno, slama, stabljike bambusa, grančice, treset, glina, cigle, češeri i drveni blokovi.

  • Prirodni materijal: trska, sijeno, slama, stabljike bambusa, grančice, treset, glina, cigle, češeri i drveni blokovi.
  • Izbušite rupe od 6-8 milimetara.
  • Rasporedite različite materijale u veću strukturu, npr. staru policu i objesite na cca. 1 m visine.
  • Najbolje ju je objesiti okrenutu prema istoku. Na taj način hotel grije jutarnje sunce.
  • Odaberite mjesto blizu drveća, grmlja, cvijeća i bilja.
  • U blizini postavite pojilište.
  • Nemojte ga vješati blizu ptičjih gnijezda.
  • Nemojte ga premještati nakon što ga postavite.

Na prodaju su i izvrsni, gotovi hoteli za kukce: Za više informacija posjetite web stranice lokalnih udruga za očuvanje prirode. (LBV oder NABU)