Pretraga HiPP proizvodaopasnost od pojave alergije


Prošireno pretraživanje proizvoda

Plan ishrane: Od 4. do 6. mjeseca života

Pravo vrijeme za uvođenje dodatka ishrani

Bebama bi trebalo dati dodatak ishrani najranije na kraju 4. mjeseca, a najkasnije nakon 6. mjeseca života*. Neke bebe starosti od 4 do 5 mjeseci ne mogu zadovoljiti svoj apetit samo sa majčinim mlijekom i potreban im je dodatak ishrani za njihov zdrav razvoj. Isto tako, tu su i bebe koje napreduju samo na majčinom mlijeku do kraja 6. mjeseca i tek su tada spremne za dodatak ishrani. Odluku o započinjanju sa dohranom uvijek treba donijeti u skladu s razvojem vašeg djeteta. Da li vaša beba ustvari nije sita od samog majčinog mlijeka ili formule? Da li vaša beba drži glavu uspravno bez ičije pomoći i pokazuje interes za novu hanu i kašiku? Tada možete započeti sa dodatkom ishrani. Ukoliko niste sigurni, zatražite savjet od svog pedijatra.

Ako vaša beba ispljuvava prve kašike kašice, samo budite strpljivi. Ona ili on moraju naučiti gutati. Iz tog razloga, na početku trebate davati vašoj bebi samo male količine dodatka ishrani na kašičici tako da vaša beba ima dovoljno vremena da se navikne na ovaj novi oblik prehrane.

*Preporuka Odbora za prehranu ESPGHAN-a (Europskog društva za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu).

Zašto je dodatak ishrani toliko važan za vašu bebu?

Nakon 4.-6. mjeseca života, samo majčino mlijeko ili mliječna formula više neće biti dovoljni za opskrbu vaše bebe sa svim hranljivim materijama i energijom koju  on ili ona trebaju. Osim toga, uvođenje više čvrste hrane će trenirati mišiće oko usta. I konačno, uvođenjem dodatka ishrani, vaša beba će upoznati više različitih ukusa, što je također važno za razvoj vaše bebe.

Kako da započnem sa dodatkom ishrani?

Pojedinačni mliječni obroci u toku dana će postepeno biti zamijenjeni dodatkom ishrani u narednim nedeljama i mjesecima. Počinjemo u vrijeme ručka, nastavljamo s večerima i na kraju dodajemo poslijepodneva. Ujutro će vaša beba nastaviti da dobija uobičajeni mliječni obrok.

HiPP čini započinjanje sa dodatkom ishrani tako jednostavnim. Za prve kašičice, tu je izbor HiPP Povrća:

  • sa samo nekoliko sastojaka koji su vrlo lako provarljivi
  • u malim 125 g. teglicama za prve, male kašičice

1. korak: Vrijeme ručka