Pretraga HiPP proizvodaopasnost od pojave alergije


Prošireno pretraživanje proizvoda

Ovako će Vaša beba spavati sigurno

Ovako će Vaša beba spavati sigurno

U rijetkim slučajevima se u prvoj godini života može desiti iznenadna smrt djeteta u snu. Srećom postoje preventivne mjere koje pomažu: ispravno okruženje za spavanje. Jednostavne mjere pomažu da smanjite rizik za Vašu bebu na minimum. Slijedeći savjeti su naučno ali i u praksi dokazani.

Ležanje na leđima

Vaša beba bi trebala od 1. dana i uvijek - znači i po danu - spavati na leđima. To je najvažnija mjera predostrožnosti za siguran san i smanjuje rizik od iznenadne smrti djeteta za 50%.

Briga, da beba ležeći na leđima može ispovraćanu hranu progutati i radi toga se čak ugušiti, je prema stručnjacima totalno neopravdana i nažalost često sprječava roditelje da legnu bebu u sigurnu poziciju za spavanje.

Kad je beba budna i aktivna trebate je leći na stomak da vježba držanje glavice. Kasnije kada Vaša beba može vlastitom snagom da se okrene na stomak možete je pustiti da u toj poziciji nastavi spavati. U tom stadiju razvoja je rizik od iznenadne smrti djeteta vrlo mali, a pozicija spavanja ne igra više važnu ulogu.

Vreća za spavanje umjesto pokrivača