Dobri izvori folne kiseline
Mnogo folne kiseline se nalazi u zelenoj salati, povrću (npr. brokulama), paradajzu, krumpiru, jajima, mesu i pšeničnim proizvodima. No folna kiselina je vrlo osjetljiva, te je gotovo u potpunosti uništavaju: vrućina, svjetlo i kisik, zbog čega izgubi svoje djelovanje. Skoro je nemoguće unijeti dovoljno folne kiseline kroz ishranu u trudnoći. Stoga bi trudnica trebala dnevno jesti ca. 20 kg brokule, kako bi pokrila povećanu potrebu za folnom kiselinom.
Iz tog razloga su u ovoj osjetljivoj fazi života hranjive tvari obogaćene folnom kiselinom i specijalni dodaci ishrani od velike važnosti za majku i dijete. Dodatno je bitno znati da tijelo vrlo brzo troši folnu kiselinu, posebno kada se radi o blizancima ili više djece u trudnoći, te kod trudnoća koje se dese u kratkom vremenskom razmaku. Stoga se savjetuje da ne počnete tek u trudnoći voditi računa o folnoj kiselini. Napunite rezerve već ranije!
Za žene koje nastoje zatrudniti bitan je dovoljan unos folne kiseline već prije primjećivanja trudnoće.
Pojave kod manjka
Nedostatak folne kiseline Vas čini pospanim i umornim. U ekstremnom slučaju može doći do pogrešnog razvoja djeteta kao što su npr. tzv. “otvorena leđa”. Ona nastaju, jer se ne zatvara neuralna cijev. Ostale moguće posljedice: podjela usana i nepca. Zato je posebno u embrionalnoj fazi (dakle u prva tri mjeseca trudnoće) folna kiselina veoma važna.