Pretraga HiPP proizvodaopasnost od pojave alergije


Prošireno pretraživanje proizvoda

Plakanje i vrištanje

Šta činiti kada beba vrišti?

Vrištanje i blizina

Prva reakcija na bebino plakanje je da je podignite ili sjednete sa njom da se smiri. Možete po automatizmu napraviti pravu stvar! Plakanje je signal Vašeg djeteta da mu je neugodno. Kada Vaša beba plače, potrebna joj je spoznaja da ste tu i da nije sama.

Kako možete pomoći Vašoj bebi koja plače na najbolji način?

  • Da li je i Vaše dijete zainteresovano, za sve što stoji na porodičnom stolu? Želi li pod svaku cijenu jesti sa maminog tanjira? Malo probanja je naravno dozvoljeno, ali hrana najčešće nije adekvatna kao kompletan obrok jer osjetljivi probavni organi još ne mogu sve provariti. Posebno kad je hrana jako začinjena, sadrži puno masti i kada je teško probavljiva ili jako zapržena!
  • Nadutost može biti uzrok plača bebe. Ona može nastati u slučajevima kada beba ima zraka u želudcu, a nije dovoljno jako podrignula zadnji obrok. Podignite oprezno Vašu bebu, tako da dijete opet može podrignuti. Ponekad pomaže ljuljanje bebe ili lagana masaža trbušćića kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu. To će opustiti mjehuriće zraka u stomaku, koje beba sama ne može osloboditi. Za nadutost je korisna i zdrava crijevna flora sa kulturama mliječnih kiselina...Više o tome pročitajte ovdje.

Savjet: Ukoliko koristite mlijeko za dojenčad, može biti korisno umjesti protresti flašicu, hranu mješati viljuškom i flašicu napuniti tako da se u hrani ne nalazi puno dodatnog zraka. U težim slučajevima može pomoći masaža stomaka toplim uljem i ponekad čaj od komorača ili čaj za trbuh.