Meni

Intervju o BIO uzgoju

BIO proizvodnja je u stalnom porastu. Je li BIO zaista jamstvo zdrave prehrane? Danas se i čokolada i čips mogu nazivati BIO ukoliko ispunjavaju određene zakonske regulative.

Prof.dr.Claus Hipp želi vam objasniti razliku između BIO i HiPP Bio kvalitete. Nitko u Njemačkoj ne poznaje BIO uzgoj kao Claus Hipp.

Gospodine Hipp, Vi imate vlastiti Bio-pečat. Zašto?

C. Hipp: To je posljedica duge tradicije. Prije 60 godina započeli smo s organsko-biološkim uzgojem. Tada se BIO uzgoju nije pričalo, dapače u tom razdoblju se počinjalo koristiti kemijske supstance u uzgoju namirnica. HiPP je išao protiv svih i posvetio se BIO uzgoju. Time smo postavili temelje kvalitetne proizvodnje dječje hrane.

EU BIO Logo je pokazatelj i dobre kvalitete, je li tako?

C. Hipp: Naravno. EU procedura o BIO uzgoju je dobra stvar. Zabranjuje korištenje sintetičkih kemijskih gnojiva te špricanje, određuje lokaciju polja, kvalitetu sjemenke te još mnogo toga.

Zar nije suvišno u tom slučaju zadržati vlastiti BIO znak?

C. Hipp: Naprotiv. Standarni BIO znak je dobar, ali tolerira određenu količini štetnih tvari koja potječe iz nečistog zraka ili pak čestice iz susjednog usjeva. Prema tome, propisi dopuštaju vrlo malu količinu štetnih tvari u hrani za djecu. HiPP ima nultu toleranciju; to znači da se nikakva količina pesticida se nesmije nalaziti u našoj hrani. Samo namirnice iz savršenog BIO uzgoja se mogu staviti u staklenke i dobiti HiPP BIO znak.

Znači HiPP BIO znak označava najviši stupanj čistoće. Kako to uspjevate napraviti u današnje vrijeme?

C. Hipp: Sve počinje s provjerom tla. HiPP-ova polja nalaze se daleko od industrijskih zona i važnih prometnica. Prije nekoliko godina preuzeli smo najbolju zemlju za uzgoj određenih vrsta. Tijekom desetljeća rada stekli smo specijalizirana znanja kako saditi određene vrste da se zagađenje svede na minimum. Također pomažemo organske farme tijekom razdoblja kultiviranja, a kada nam predaju proizvodnju strogim laboratorijskim analizama provjeravamo da li usjev odgovara standardima HiPP proizvodnje.

Koliko je detaljna kontrola štetnih tvari?

C. Hipp: Mi pretražujemo sveukupno 800 štetnih supstanci. Daleko više nego što je zakonom propisano. Stupanj kontrole je toliki da bi pronašli zrno soli u 50 metarskom bazenu. Osim toga, postoje određene supstance koje nisu zakonski regulirane kada se radi o dječjoj hrani. HiPP pregledava sve moguće zagađivače. To su dobrovoljno nametnuta pravila koja smo sami postavili. Po tome smo stroži od zakona. Najveći doprinos čistoći sirovine je zasluga naših poljoprivrednika. Oni su upoznati s našim bezkompromisnim pravilima već više od 50 godina.

HiPP BIO znači da nema kompromisa kod uzgoja, ali kako je to u proizvodnji regulirano?

C. Hipp: HiPP BIO označava daleko više. To je između ostalog oznaka za manualni rad - u poljoprivredi i u proizvodnji. Sirovine koje zadovoljavaju laboratorijske norme se puštaju u proizvodnju tako da se ručno razdvajaju svaka mrkvica i zeleni grašak. Sadržaj jedne staklenke prolazi više od 260 kontrola i tek nakon toga se dobiva oznaka HiPP BIO.

A što je s mesom?

C. Hipp: Isto tako. Životinje su tretirane humano, slobodno idu na ispaše te su hranjene namirnicama iz BIO uzgoja. Ne radi se samo za dobrobit životinja nego doprinosi i zdravlju i otpornosti životinja. Također se utječe na organoleptička svojstva mesa. Znate, mi surađujemo s našim poljoprivrednicima već desetljećima. Podrijetlo svake životinje, kokoši lili goveda može se u potpunosti dokumentirati. Sve životinje su hranjene namirnicama iz BIO uzgoja, ali svejedno meso prolazi detaljne analize. Tako možemo 100 % garantirati da je HiPP BIO meso organski savršene kvalitete.

Krije li se iza BIO znaka proizvodnja štetna za okoliš?

C. Hipp: HiPP BIO znak predstavlja poslovanje u skladu s prirodom. Proizvodnja u Pfaffenhofenu je CO2 neutralna. Sva energija je iz obnovljivih resursa. Za mene je BIO uzgoj odgovorno ponašanje prema okolišu.

Gospodine HiPP, zaključno pitanje: Kakav je Vaš stav o genetskom inženjeringu?

C. Hipp: Svatko tko me poznaje, zna da sam izrazito protiv genetskog inžinjeringa. Zato me i veseli što je zakonom propisano da genetskog inžinjeringa ne smije biti u BIO proizvodnji. Po meni genetski modificirane namirnice ne bi trebale biti dio prehrane, a pogotovo ne bi trebale biti dio prehrane djece.

Gospodine  Hipp hvala Vam na razgovoru.