Što će se ubuduće razlikovati kod mliječne hrane?
Povećanje razine polinezasićenih masnih kiselina (LCP)
Što je LCP?
LCP označava engleski izraz "dugolančane polinezasićene masne kiseline" i opisuje dugolančane polinezasićene masne kiseline. Vrlo su važne za razvoj mozga i živčanih stanica i vid djeteta. Primjeri LCP-a su dokozaheksaenoinska kiselina (DHA) - Omega-3 masna kiselina - i arahidonska kiselina (ARA) - omega-6 masna kiselina.
Budući da bebe ne mogu same proizvesti dovoljno LCP-a u prvih nekoliko mjeseci života, LCP-i se dodaje već našim formulama za novorođenčad. Prema novoj EU smjernici za dojenčad, dodavanje DHA-e sada je određeno zakonom.
Stručnjaci podržavaju dodatak DHA i ARA u formule za novorođenčad. U slučaju izostanka istih, mogu se javiti odstupanja od ovih masnih kiselina u usporedbi s dojenom djecom koja dobivaju ARA-u putem majčinog mlijeka. Zato već godinama koristimo kombinaciju DHA i ARA u našoj HiPP početnoj hrani.
Što je DHA?
DHA - kratica za dokozaheksaensku kiselinu - to je dugolančana polinezasićena Omega-3 masna kiselina.
Zašto je DHA važna?
Omega-3 masne kiseline doprinose normalnom razvoju mozga i živčanih stanica, kao i vidu. U majčinom mlijeku su prirodno prisutne omega-3 masne kiseline. Da bi se osiguralo da dojenačka djeca koja nisu dojena imaju odgovarajuću hidrataciju, dječju formulu DHA, npr. u obliku ribljeg ulja.
Što je ARA?
ARA - kratica za arahidonsku kiselinu - to je dugolančana polinezasićena Omega-6 masna kiselina. U majčinom mlijeku su prirodno prisutne Omega-6 masne kiseline. Da bi se osiguralo da se dojenačka djeca koja nisu dojena odgovarajuće opskrbljuju ovim esencijalnim masnim kiselinama, u dječju formulu se dodaje ARA, npr. u obliku biljnih ulja, npr. od Mortierella Alpina.