7 činjenica o zdravom razvoju i jakim kostima za malu djecu

 

Do 3. rođendana…

... Vaše dijete će vjerojatno udvostručiti svoju visinu od rođenja a njegove motoričke i mentalne sposobnosti također će se razvijati jednako fascinantnim tempom.

 

„… za zdrave kosti, što je najvažnije…“

Kako bi se Vaše dijete razvijalo u skladu s dobi, neke hranjive tvari su posebno važne. Mala djeca i adolescenti trebaju tijekom rasta izgraditi mnogo koštanog tkiva i osigurati jake kosti.

 

Prehrana tijekom djetinjstva je najvažnija

... sve što pojedemo u djetinjstvu imat će utjecaj na zdravlje u starijoj životnoj dobi.

 

Kalcij i vitamin D

.... posebno su važni kalcij i vitamin D. Kalcij je građevni materijal za kosti. Vitamin D je neophodan za normalan razvoj kostiju i zubi te utječe na imunološki sustav.

 

„Trebaš 7 puta više od mene...“

Odgovarajuća opskrba kalcijem i vitaminom D neophodna je za malu djecu. Prosječna potreba po kilogramu tjelesne težine značajno je veća kod male djece nego kod odraslih: djeci je potrebno 7x više vitamina D po kg tjelesne težine i 3x više kalcija!

 

„...da budeš velik i snažan…“

Imunološki sustav Vašeg djeteta treba ih zaštiti dok god istražuju svijet oko sebe i dolaze u kontakt s okolinom. Do treće godine imunološki sustav djeteta nije u potpunosti razvijen.

 

„ … kao ja.“

Prehrana prilagođena dobi djeteta uz već poznati vitamin D mora sadržavati i vitamine A i C, koji podržavaju imunološki sustav.