Meni

Kako pripremiti obrok iz flašice

Prvo mlijeko za novorođenčad osigurava bebama koje ne doje ili samo djelimično doje opskrbu svim hranjivim sastojcima koji su im potrebni tokom ove ključne faze njihovog razvoja.

Hranjenje flašicom Vaše bebe ponekad ili sve vrijeme ne znači da mu/joj pokazujete manje ljubavi ili naklonosti. Naprotiv: držite svoju bebu u rukama baš kao što biste i tokom dojenja i obavezno održavajte kontakt očima tokom hranjenja. Na taj način Vaša beba neće biti samo sita, već i zadovoljna.

Pripremanje obroka

Uvijek slijedite uputstva na pakovanju prilikom pripremanja obroka iz flašice. Da biste Vašoj bebi pružili optimalnu ravnotežu hranljivih materija i bili sigurni da on ili ona mogu lako provariti hranu, važno je da se pridržavate mjera za prašak i vodu koje su navedene na pakovanju. Pošto imuni sistem bebe još nije razvijen u potpunosti, uvijek se pridržavajte nekih od osnovnih pravila higijene: pripremite flašicu neposredno prije hranjenja, a ne ranije. Vaše ruke, kašičica i svi dijelovi flašice moraju biti čisti i suhi. Uvijek prokuhajte vodu koja se koristi za pripremanje obroka.

Ni previše vruće, ni previše hladno

Kada hranite Vašu bebu, temperatura formule ne smije biti veća od 37°C (tjelesna temperatura). Da biste provjerili da li je temperatura dobra, nakapajte nekoliko kapljica na unutrašnju stranu ručnog zgloba: tečnost bi trebala biti topla, a ne vruća. Količina koju Vaša beba pojede varirat će u skladu s njenim/njegovim apetitom i periodom dana. Pustite bebu da pije dok ne bude sita. Bacite sve ostatke - formula se ne smije ponovo koristiti.

Čiste sisaljke, zdrave bebe

Svi dijelovi flašice i sisaljke moraju biti temeljito očišćeni nakon svakog obroka. Gumene sisaljke povremeno se moraju prokuhati (ovo nije neophodno za silikonske sisaljke). Da biste izmjerili prah, uvijek koristite kašikicu koja dolazi u pakovanju. Nema potrebe da je ispirete ili sterilizujete. Jednostavno obrišite kašikicu čistom kuhinjskom krpom nakon upotrebe i čuvajte je na čistom i suhom mjestu izvan pakovanja.

Da li imate dodatnih pitanja?

Molimo Vas ne oklijevajte da nas kontaktirate na:
Kontaktni obrazac