Meni

Bebina cucla

Mnoge bebe će početi sisati palac dok su još u materici, a i nakon rođenja i dalje će imati snažnu potrebu da sišu. Bebe će sisati kada su gladne, ali i kada su umorne ili uznemirene. Sisanje ih opušta i umiruje. Postoje razni „predmeti“ koji zadovoljavaju potrebu bebe za sisanjem: pored majčinih grudi, cucle su najčešće korišteni predmeti za sisanje, ali će poslužiti i bebin palac, igračka ili dekica. Rijetkost je da bebe ne pokazuju potrebu za sisanjem, a mnogim bebama cucla ostaje vjerni pratilac tokom njihovih ranih godina.

Cucla – da ili ne?

O prednostima i nedostacima korištenja cucle još uvijek se žustro raspravlja i predmet su mnogih studija. Korištenje cucle definitivno ima i prednosti i nedostatke: ista pomaže bebama da zaspu i umiruje ih, a umirujući efekat sisanja olakšava bebama da se pripreme za popodnevno spavanje ili cjelonoćni san navečer. Obzirom da će većina beba naći načine da sebi pomognu kada je riječ o sisanju, na primjer fokusiranjem na palac ili ćošak njihovog mirisnog pokrivača, onda ima smisla dati im odmah cuclu.

S druge strane, cucla također ima reputaciju da ometa razvoj bebe. Međutim, danas su mnoge cucle dizajnirane u saradnji sa stomatolozima i ortodontima kako bi se osiguralo da su anatomski oblikovane i da ne ometaju zdrav razvoj vilice, što ih čini sigurnim za upotrebu kao predmeta za umirivanje tokom prvih godina bebinog života.

Koju cuclu uzeti?

Cucle su napravljene ili od sintetičkog silikona ili od prirodnog lateksa (prirodna guma).

Dok je prirodni lateks malo mekši, isti može izazvati alergije kod nekih beba. Cucle od lateksa također imaju kraći vijek trajanja od silikonskih cucli, jer postaju porozne tokom vremena.

Silikonske cucle napravljene su od vrlo gustog materijala i stoga su malo manje elastične. Ove cucle se lako oštete malim zubićima i zbog toga ih treba redovno pregledati da nemaju pukotine. Ako su pukotine vidljive, cucla se treba zamijeniti.

U konačnici, koji materijal Vaša beba preferira pitanje je njenog ličnog izbora. Dajte im nekoliko različitih da vide koja im se najviše sviđa!

Odvikavanje male djece od njihove cucle

Preporučuje se da odvikavate djecu od njihove cucle između njihovog drugog i trećeg rođendana, jer sisanje može biti štetno za nepce od određenog uzrasta. Također pitajte svog ljekara ili stomatologa za savjet. Iako odvikavanje male djece od njihove cucle može biti stresno, to se i ne mora desiti. Pogledajte ispod za pregled metoda koje Vama i Vašem djetetu mogu pomoći tokom ovog stresnog perioda:

  • polako, ali konstantno smanjujte vrijeme koje Vaše dijete provodi sa cuclom i ograničite njenu upotrebu u određeno vrijeme dana (npr. vrijeme spavanja).
  • Poklonite cuclu drugoj bebi i objasnite svom mališanu da je toj bebi cucla potrebna mnogo više nego njoj/njemu, jer je ona/on sada velika/i djevojčica/dječak.
  • Pripremite sve za posjetu vile cuclice! Zajedno sa djetetom ostavite cuclu izvan ulaznih vrata ili na prozor. Vila cuclica će je odnijeti tokom noći, a ostaviti mali poklon.