Meni

Na šta se mora obratiti pažnja pri dojenju?

Pomoć kod pitanja u vezi sa dojenjem

Dojenje je najprirodniji način ishrane za Vaše dijete. Ali baš kao ispravno disanje kod poroda, morate naučiti i ispravno prislanjanje bebe na grudi. Ako ste nesigurni kad je dojenje u pitanju, pozovite babicu ili nadležnu patronažnu službu u kućnu posjetu.

Babice su posebno naučene da Vama pomogno kod pitanja dojenja. U prvih deset dana nakon poroda imate pravo na ovu pomoć dnevno s tim da Vaše osiguranje preuzima troškove. Adrese samostalnih babica možete pronači u imeniku, od drugih mama ili kod doktora.

Važno:

  • Uvijek prislonite bebu kada je gladna. To će signalizirati Vašim žlijezdama da proizvode više mlijeka. Na taj način će se količina Vašeg mlijeka prilagoditi potrebi djeteta.
  • Pustite Vaše dijete uvijek da prvo pije iz jedne dojke do kraja: Ako je skoro prazna, raste udio masti u mlijeku. Ovo kalorično mlijeko je posebno važno za rast tjelesne težine Vašeg djeteta. Poslije toga prislonite dijete uvijek i na drugu dojku.
  • Obratite pažnju da Vaše dijete ne cucla samo bradavicu- od toga brzo postane nadražena - već ga prislonite samo da pije. Usta bi pri tome trebala obuhvatiti većinu bradavice.
  • Nemojte dijete samo odvuči od dojke - to će prije svega Vas boliti. Bolje je da stavite prst između usta i bradavice kako biste oslobodili pritisak. Nakon toga možete lako odvojiti dijete od grudi.