Meni

Na šta se mora obratiti pažnja kod ispumpanog mlijeka?

I u prvim sedmicama života bebe postoje situacije kao što je kupovina, ljekarski termini, posjete ili društvene obaveze zbog kojih morata biti duže odsutni.

Prvo provjerite da li možete povesti svoju bebu - možda sa jednom pratećom osobom. Jer se skoro uvijek može naći mirno mjesto za dojenje. Ako nije moguće da povedete svoju bebu, možete prije odlaska ispumpati mlijeko. Onda može otac ili druga prateća osoba mlijeko iz flašice davati djetetu.

Ispumpano mlijeko mora biti pažljivo tretirano. Najbolje je da Vas posavjetuje Vaša babica.

Ispumpano mlijeko može se držati u odgovarajućoj flašici (staklo ili plastika) u frižideru na  +4°C do +6°C (temperaturu kontrolisati termometrom) i to dobro zatvoreno maksimalno 2 dana. Ispumpano mlijeko ne bi trebalo biti u vratima frižidare već u unutrašnjem dijelu blizu zida - jer je tu najhladnije.

Važno:

Svi predmeti koji dolaze u dodir sa majčinskim mlijekom moraju se pažljivo očistiti! Flašu i cuclu radi toga poslije čišćenja isprati toplom vodom i sapunom, te sa četkom isprati i onda 3 minute iskuhati ili na 65°C prati u mašini.

Ako se mlijeko treba čuvati duže onda ga treba zamrznuti na minimalno -20°C u zamrzivaču od 4-zvjezdice. Najbolje je odmrznuti mlijeko preko 24 sata u frižideru ili brzo po mlazom hladne ili mlake vode (max. 37°C). Pri tome se ne smije smokriti čep flašice u kojoj se nalazi mlijeko. Mikrovalna pećnica nije pogodna za odmrzavanje.

Zgodno je ako flašicu prije upotrebe kratko okrećete (kružne kretnje, ne mućkati !), jer je moguće da se odvojila mast u mlijeku.