Meni

Korak po korak do majstorice dojenja

Dojenje je najprirodniji način ishrane za Vaše dijete. No jednako kao ispravno disanje na porodu, trebate naučiti i ispravno prislanjanje bebe. Ako ste nesigurni po pitanjima dojenja tražite kućnu posjetu babice, koju će Vam snositi Vaše zdravstveno osiguranje. Babice su specijalno naučene da Vama pomogno kod pitanja dojenja. Prvih deset dana nakon poroda možete koristiti ovu uslugu dnevno na račun Vašeg osiguranja. Adrese samostalnih babica možete pronaći u imeniku, kod drugih mama ili Vašeg ljekara.

  • Uvijek prislonite bebu kada je gladna. To signalizira Vašim žlijezdama da proizvode više mlijeka. Na taj način će se količina Vašeg mlijeka prilagoditi potrebama djeteta.
  • Tražite udobno i mirno mjesto gdje možete nesmetano dojiti.
  • Glavica Vaše bebe leži u unutrašnjem dijelu Vašeg lakta a ostatak tijela na vašoj donjoj ruci. Vaša ruka obuhvata bebinu guzu. Sa slobodnom rukom uzmite dojku - palac je iznad, a ostali prsti ispod bradavice. Privedite bebu dojki i obratite pažnju da nos ostane Slobodan.
  • Ispravno prislanjanje je posebno važno: Dodirujte nježno usne Vaše bebe sa bradavicom dok se usta ne otvore. Vodite računa da Vaše dijete ne cucla bradavicu - od toga budu nadražene. Usta Vaše bebe bi trebala obuhvatiti većinu Vaše bradavice. Samo na taj način Vaša beba može ispravno dojiti, a Vi izbjegavate nadraživanje bradavica.
  • Pustite dijete uvijek da prvo pije iz jedne dojke do kraja: To je važno, jer na kraju raste udio masnoće u mlijeku. Ovo kalorično mlijeko ne pruža samo važne masne kiseline, već i posebno dobro zasiti Vaše dijete. Nakon toga uvijek stavite i bebu na drugu dojku i dopustite joj da doji dok sama ne prestane. Kod slijedećeg hranjenja onda počnite sa tom dojkom, sa kojom ste zadnje prestali. To je dobro za stvaranje mlijeka.
  • Za prestajanje dojenja najbolje je da stavite prst nježno u usta Vaše bebe. Na taj način se oslobada pritisak i Vi možete skloniti bebu sa dojke bez problema.
  • Nemojte gubiti nadu ako u startu ne uspije dojenje. Vi i Vaša beba ste jedinstven tim. I kao svaki tim možda i Vi trebate malo treninga, dok ne nadođete u najbolju formu. Dajte dakle sebi i Vašem tijelu vremena i ostanite mirni. Rado će Vam Vaša babica pomoći sa savjetima i podržati Vas.